Weber: Erdoğan’ın oyunlarına artık son verilmeli

Liderler zirvesi öncesi AP’nin en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi’nin Grup Başkanı Manfred Weber, “Erdoğan’ın oyun ve provokasyonlarına son verilmeli” diyerek Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını istedi.

Uyarılara rağmen Doğu Akdeniz’de provokasyonlarını sürdüren Erdoğan rejimiyle ilişkiler yarın Belçika’nın başkenti Brüksel’de başlayacak Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin katılacağı zirvede masaya yatırılacak.

Kıbrıs ve Yunanistan’ın ısrarla Türkiye’ye çeşitli yaptırım talebinde bulunurken, Avrupa Parlamentosu (AP)’nin en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EVP)’nin Grup Başkanı Manfred Weber’den liderlere bir çağrı geldi.

“Erdoğan’ın oyun ve provokasyonlarına son verilmeli” diye konuşan Alman Hıristiyan Sosyalist Birliği (CSU) üyesi Weber, AB’nin Türkiye’ye sert yaptırımlar uygulamasını istedi.

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild’e konuşan Weber, alınacak yaptırım kararının Türkiye’deki insanlar yerine Ankara hükümetini hedef almasını talep etti.

‘DERHAL SİLAH AMBARGOSU BAŞLAMALI’

Özelikle Almanya ve Fransa’ya çağrılarda bulunan muhafazakar politikacı Weber “Alman ve Fransız hükümetlerinin öyle çok düşünmesine gerek yok, derhal Türkiye’ye silah satışları askıya alınmalı” diye konuştu.

Yunanistan ile Kıbrıs’ın yanı sıra Fransa, Avusturya ve Lüksemburg gibi ülkelerin Türkiye’ye yaptırım kararında ısrar etmelerine rağmen Almanya cephesinden hala yumuşak açıklamalar geliyor.

REUTERS’TEN YAPTIRIMLAR İÇİN EK LİSTE İDDİASI

AB, 2019'da Doğu Akdeniz'de "izinsiz aramaları" cezalandırmak için bir yaptırım programı oluşturmuş ve bu tür faaliyetlere katılmakla suçlanan kişi ile şirketlerin varlıklarını dondurma kararı almıştı.

Perşembe günkü liderler zirvesine sunulan taslak metine uluşan Reuters haber ajansı ise Türkiye’ye 2019 yılında başlatılan yaptırımlara ek listeler hazırlanacağını ve yaptırımların kapsamının gerekli görülmesi durumunda genişletileceğini iddia etti.

Söz konusu taslak metni doğrulayan Kıbrıslı bir diplomat, ek listeler hazırlanmasına olumlu baktıklarını bildirdi. Aynı diplomat Şubat veya Mart’a kadar Türkiye’nin tavrında bir değişiklik olmaması durumunda sektörel önlemler de görmek istediklerini bildirdi.

Buna göre Mart 2021'deki bir sonraki zirveye kadar sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell görevlendirilecek.