WHO virüse ilişkin Ortadoğu devletlerini şeffaflığa çağırdı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Ahmed EL Mandhari, Ortadoğu devletlerini, koronavirüsle mücadele çerçevesinde WHO ile daha fazla bilgi paylaşmaya çağırdı.

Dr. Mandhari Kahire’de görüntülü olarak düzenlediği basın toplantısında “Bilgilere erişimimiz olduğunda ancak bu hastalığı kontrol edebiliriz” dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 21 devlet Dr. Mandhari’nin sorumluluk alanına giriyor. Hangi devletleri kast ettiği konusunda isim vermeyen Mandhari, Ortadoğu bölgesinde 18 bin 19 vaka tespit edildiğini, bunların yarısının İran’da olduğunu kaydetti.

Mandhari, “yerelde bulaşma vakalarının giderek daha fazla olduğunu görüyoruz” dedi.

İran’ın yanısıra özellikle Ortadoğu’nun en kalabalık nüfuslu ülkesi (100 milyon) Mısır’da koronavirüse ilişkin verilen rakamların gerçekleri yansıtmadığı yönünde şüpheler arttı.

Son haftalarda, aralarında Fransa, ABD, Lübnan ve Tunus’un olduğu bir çok ülke Mısır’da ikamet etmiş kişilerde koronavirüs çıktığını duyurmuştu.

Mandhari, “Pandemiyi kontrol etmek için hükümetlerin, sağlık servisinin ve genel olarak toplumun güçlü ve acil bağlılığına ihtiyacımız var” derken, harekete geçme vaktinin geldiğini kaydetti.

Mandhari, “Bu salgını önlemek için şimdi bir fırsatımız var” diye ekledi.

Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde 8 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Mısır’da resmi açıklamalara göre 16 Mart’tan bu yana 166 vaka var.