Yemen’de ateşkese rağmen çatışmalar

Yemen’deki iç savaşın sonlandırılması için İsveç’te varılan ateşkese rağmen Hudeyda şehrinde çatışmaların yeniden başladığı iddia edildi.

AFP ajansının Hudeyda şehri sakinlerine dayandırdığı haberine göre, kentte Husi milisleriyle Abd Rabdu Mansur Hadi’ye bağlı hükümet güçleri arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

Habere göre çatışmalar kent merkezi ile kentin güneyinde yaşandı. Kent sakinlerinin ifadelerine göre, Hudeyda merkezinde silah sesleri duyuldu.

Hudeyda’nın güneyinde ise topçu atışlarının yapıldığı bildiriliyor.

İç savaşın büyük bir yıkıma yol açtığı ve Birleşmiş Milletler (BM)‘nin insani yardımlarının ulaşmasında güçlük çekilen Yemen’de liman şehri Hudeyda oldukça önemli. Şii Husi milislerinin kontrolündeki şehrin geri alınması için Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin başlattığı saldırıda şimdiye dek yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Savaşın sonlandırılması için İsveç’te başlayan müzakerelerde kısmen sonuç alınmış ve Perşembe günü ateşkes ilan edilmişti.

2015 yılında başkent Sana’nın Husilerin eline geçmesiyle Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin de dahil olduğu iç savaşta 10 binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi. 28 milyon nüfuslu Yemen’de halkın yarısından çoğunun gıda ve ilaç yardımına muhtaç olduğu biliniyor.