Yemen’de büyük operasyon: On binlerce sivil yerlerinden oldu

Üç yılı aşkın bir süredir devam eden Yemen iç savaşında Husilerin elindeki El-Hudeyde şehrine yönelik Arap Koalisyonu’nun operasyonuyla birlikte on binlerce insan yerinden olurken, insani krizin daha da derinleşeceği öngörülüyor.

2015 yılında başkent Sana’nın Şii Husi milislerinin eline geçmesi ardından Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan ve diğer ‘Arap Koalisyonu’ üyesi ülkelerin beklenen saldırısı Salı günü başlamıştı.

Petrol sevkiyatları için de önemli bir konumda bulunan liman şehri El-Hudeyde’yi Husilerden geri almaya yönelik operasyonda sert çatışmalar yaşanırken, kentin güneyine yönelik hava saldırılarına paralel olarak karadan birliklerin ilerlediği öne sürülüyor.

BM ÇALIŞANLARI BÖLGEYİ TERK EDİYOR

El-Hudeyde’ye yönelik kapsamlı operasyonun zaten halkın büyük bir kısmının insani yardıma muhtaç olduğu Yemen’deki krizi derinleştireceği endişesi hakim. Operasyon nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarının bir kısmının da bölgeyi terk ettikleri duyuruldu.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric çatışmalarla birlikte insani krize dikkat çekerken, şimdilik 70 bin kadar aileye iki hafta yetecek kadar gıda dağıtılabildiğini kaydetti. Ancak kentte yarısı çocuklardan oluşmak üzere en az 600 bin kişinin yaşadığı biliniyor.

Ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin Britanya’nın talebiyle bugün New York saatiyle saat 10.00’da toplanması ve krizi görüşmesi bekleniyor.

YÜZ BİNLERCE İNSAN DOĞRUDAN RİSK ALTINDA

El-Hudeyde’yi önemli kılan bir diğer nokta da ülkeye gönderilen insani yardımların üçte ikisinden fazlasının kentteki liman üzerinden ulaştırılıyor olması. BM, Hudeyda’daki büyük saldırının kentteki 250 bin kişinin ‘canları dahil’ herşeylerini kaybetme riskini arttırdığı uyarısında bulunmuştu.

Özellikle hava saldırıları nedeniyle El-Hudeyde’deki sivillerin tehlike altında olduğu bildiriliyor. Kızılhaç başta olmak üzere birçok insani yardım kuruluşu da seri haldeki bombardımanların sivillerin yaşamını tehlikeye attığı uyarısında bulunuyorlar. Bombardımanlar ve karadaki çatışmalar nedeniyle şimdiden on binlerce sivilin evlerini terk ettiği de verilen bilgiler arasında.