Yemen’de insani kriz ağırlaşıyor: Çocuklar tehlike altında

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014 yılından bu yana iç savaşın sürdüğü Yemen’de çocuklar arasındaki kötü beslenme, bugüne kadar olmadığı kadar yüksek düzeyde.

BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande tarafından yayınlanan basın açıklamasında, 30 milyona yakın nüfuslu ülkenin sadece güney bölgelerinde 5 yaşın altındaki en az 500 bin çocuğun kötü beslenme ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu rakamlar BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (PAM), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerinde de yer alıyor.

100 BİNE YAKIN ÇOCUK AŞIRI KÖTÜ BESLENME GİRDABINDA

Açıklamaya göre, ‘aşırı kötü beslenmeden’ mustarip çocukların oranı ise 2017’den bu yana en az yüzde 15 arttı ve en az 98 bin çocuk bu durumda. Covid-19 salgınının yayılması ve ekonomik çöküşe de dikkat çekilen açıklamada, tüm bunların Yemen halkını büyük bir yıkıma sürüklediği vurgulandı.

BM verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 80’i yani 24 milyonluk bir kesimi uluslararası insani yardımlara muhtaç bir konumda. Bu yardımların sağlanabilmesi için en az 3,2 milyar dolarlık bir fona ihtiyaç var.

GEREKLİ YARDIM FONLARI SAĞLANAMADI

Ancak ekim ayı itibariyle sadece 1 milyar 430 milyon dolarlık bir fon Yemen için ayrıldı. BM’nin Eylül ayında yaptığı bir açıklamada da, Yemen’deki 300 kadar sağlık merkezine verilen zaruri yardımlar kesintiye uğrarken, tüm insani yardım programlarının üçte birinden fazlası ya tümüyle sonlandırıldı ya da aksadı.

İnsani yardımlar konusunda vaatlerde bulunan ve aralarında Yemen’in 2015’deki son cumhurbaşkanı Mansur Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan’ın da bulunduğu birçok ülke ise, vaatlerini yerine getirmemişti.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milisleriyle Suudi destekli Mansur Hadi’ye bağlı hükümet güçleri arasındaki iç savaş 2014 yazında başlamıştı. 2015 martında başkent Sana’nın Husilerin eline geçmesiyle savaşa Suudilerle birlikte Körfez ülkeleri de dahil olmuştu.