Yemen’de şiddetli çatışmalar: 200’e yakın ölü

Yemen’in kuzeyindeki Marib yakınında hükümet güçleri ile Husiler arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda son 24 saat içerisinde 200’e yakın kişinin öldüğü bildirildi.

Yemen’in kuzeyinde Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin elindeki son kale olan Marib çevresinde, İran destekli Husilerle şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Riyad öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun uçaklarla düzenlediği bombardımanlarda en az 125 Husi isyancısının öldüğü bildirildi.  AFP’nin hükümet güçlerine yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre çatışmalarda hükümet güçlerinden de 70 kişi öldü. Husiler kendi kayıplarına ilişkin nadiren bilanço verdiği için başka kaynaklarca bu bilgileri doğrulamak mümkün görünmüyor.

Çatışmalar sadece Marib’de değil, ülkenin merkezindeki Şabwa ve El Bayda vilayetlerinde de yoğunlaştı.

Husiler Marib’i ele geçirmek için Şubat 2020’de operasyon başlatmıştı. Marib dışında ülkenin kuzeyi Husilerin denetiminde bulunuyor.

2014’te ise başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.