Yemen’deki katliam Alman silahlarıyla yapıldı

Geçtiğimiz hafta Yemen’in Hudayda kentindeki bir hastaneye Suudilerin öncülüğünde oluşturulan koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği ve 55 sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısının Alman silahlarıyla yapıldığı ortaya çıktı.

Suudi Arabistan'ın 2015'ten beri devam eden Yemen müdahalesi 10 binin üzerinde sivilin yaşamını yitirmesine yol açarken, batılı ülkelerin silah satışları ise sürüyor. Milyonlarca sivilin etkilendiği iç savaş son günlerde yeniden şiddetlendi.

Son olarak 2 Ağustos günü Yemen’in liman şehri Hudayda’da bulunan bir hastaneye Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri hava saldırısı düzenlenmişti. 55 sivilin hayatını kaybettiği saldırının Alman silahlarıyla yapıldığı belirtildi.

Saldırıda kullanılan füzeleri inceleyen uluslararası araştırma kuruluşu “Recherchekollektiv Bellingcat” bunların Alman silah devi Rheinmetall’ın ürettiği silahlarla büyük benzerlik arz ettiğini bildirdi. Rheinmetall’ın yan kuruluşu Denel 2013 yılında Suudi Arabistan’a 50 Milyon Euro değerinde silah satmıştı.

Önceki gün de bu kez Yemen’in kuzeyindeki Saada kentine koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında 39 kişi hayatını kaybetmişti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi Saada'nın Dahyan ilçesinde bir otobüse yapılan hava saldırısında ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu duyurmuştu.

YEMEN SAVAŞININ SİLAHLARI ALMANYA’DAN!

Almanya’da Hıristiyan demokratlar/sosyal demokratlar hükümetler, kriz ve savaş bölgelerine milyarlarca Euro değerindeki silah satışlarına onay vermesiyle biliniyor. Özellikle Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Sigmar Gabriel’in dışişleri ve maliye bakanlığı sırasında Almanya’nın silah satışı en üst seviyeye çıkmıştı.

Merkel’in liderliğindeki yeni koalisyon hükümeti silah satışlarının hassasiyetle yapılacağını ve Yemen'deki savaşta yer alan ülkelere silah ihracatını onaylamayacağını öne sürmüştü. Ancak Merkel hükümetinin bu sözlerini unutarak iş başı yapar yapmaz silah satışlarına kaldığı yerden devam etmeye başladı.

Türk devletinin Efrîn’de yürüttüğü soykırım savaşında Alman silahlarının kullanılmasına benzer bir durum Yemen’de de yaşanıyor. Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen üç yıldır ağır bir savaş içerisinde bulunuyor. Suudi Arabistan 2015 yılından bu yana 9 Arap ülkesinin ittifakıyla Yemen’de iktidarı ele geçirmek isteyen İran destekli Şii Husilere karşı savaş yürütüyor.

Almanya’nın en büyük müşterileri ise bu savaşa aktif olarak katılan ülkeler. Bunların başında gelen Mısır ile şimdiye kadar yüzde 77'lik artışla 1,36 milyar Euro'luk silah anlaşması yapıldı. Eleştirilerin hedefinde olması nedeniyle Suudi Arabistan ile geçtiğimiz yıl yapılan satışlar yarı yarıya azalarak 254 milyon Euro'ya gerilemişti. Ancak bu kez Yemen’deki savaşa katılan bir başka ülke Birleşik Arap Emirlikleri silah alımlarını arttırarak 213 milyon Euro’ya çıkardı.