Yemen krizi: Suudi Krallığı ateşkes önerdi, Husiler reddetti

Suudi Arabistan, Yemen’de genel bir ateşkes önerdi ancak Şii Husiler ateşkesi reddederek Suudi Arabistan’ın saldırılarına son vermesini ve ablukayı kaldırmasını istedi.

Suudi Arabistan pazartesi günü Yemen genelini kapsayacak şekilde Birleşmiş Milletler gözetiminde genel bir ateşkes önerdi.

İran destekli Şii Husiler, ateşkes önerisini reddetti. Husilerin denetimindeki El Mesire televizyonuna göre Husilerin sözcüsü Muhammed Abdulselam, “Suudi Arabistan saldırıya son verdiğini ve ablukayı tamamen kaldırdığını açıklamalı, zira bir yıldır tartışılan fikirleri öne sürmenin yeni hiçbir tarafı yok” dedi.

Riyad hükümeti 2014’ten beri Husilerin kontrolündeki başkent Sana’daki havaalanını açmayı ve Yemen hükümeti ile Husiler arasında siyasi müzakerelerin yeniden başlatılmasını da önerdi.

Husiler kısa bir süre önce tüm hava sahası ve denizdeki ablukanın kaldırılmasını tüm diyalog süreçleri için ön koşul olarak açıklamıştı.

Suudi destekli Yemen hükümeti, Riyad’ın girişimini beklendiği gibi selamladı ve “Silahların tamamen susmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Nisan 2020’da Suudi Krallığı öncülüğündeki askeri Arap Koalisyonu koronavirüsün yayılmasını engellemek adına geçici ateşkes ilan etmişti ancak bu ateşkes de Husiler tarafından “siyasi manevra” olarak değerlendirilmiş ve reddedilmişti.

Yemen'de 6 yılı aşkın bir süredir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor