Yoksul ülkelerin borçları yeniden ertelendi

G20 ülkeleri, Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik krizin ağır etkilerini hisseden yoksul ülkelerin borçlarını askıya alan uygulamayı uzatma kararı aldı.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin üyesi olduğu G20 tarafından düzenlenen konferansta, kriz nedeniyle zor durumda olan ülkelerin borçlarının ertelenmesinde uzlaşıldı.

G20 Dönem Başkanı İtalya’nın Ekonomi Bakanı Daniele Franco tarafından yapılan açıklamada, yoksul ülkelerin borçlarının askıya alınmasını öngören inisiyatifin 2021 sonuna kadar uzatılması kararı alındığı duyuruldu. Buna ilişkin ilk karar geçtiğimiz yılın nisan ayında alınmıştı.

Açıklamada ayrıca IMF’nin uluslararası likiditeyi arttırmak için oluşturma hakkı olan SDR adlı fonun devreye konmasına destek verildiği belirtildi. SDR kapsamında IMF’nin 650 milyar dolarlık bir fon oluşturması planlanıyor.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada ise, G20’nin aldığı kararın olumlu olduğu vurgulandı. Açıklamayı yapan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, G20 ülkelerinin borçların yeniden yapılandırılması başta olmak üzere finansman desteklerine dair anlaşmaların şartlarını net bir biçimde yayınlamaları da istendi.

G20’nin geçtiğimiz yıl kabul ettiği borç erteleme kararı kapsamında şimdiye kadar şartları yerine getiren 73 ülkeden 46’sının başvuruları kabul edildi. Bu ülkelerin toplam 5,7 milyar dolarlık borçları ertelendi.

Ancak birçok insani yardım kuruluşu, yoksul ülkelerin borçlarının ertelenmesi veya yeniden yapılandırılması yerine silinmesini talep ediyor.