Yolsuzlukla suçlanan Netanyahu hükümeti kurmakla görevlendirildi

İsrail’de yeni hükümet kurma görevi yolsuzlukla suçlanan Binyamin Netanyahu’ya verildi.

İsrail’de genel seçimlerden iki hafta sonra, Cumhurbaşkanı Reuvin Rivlin yeni hükümet kabinesini kurma görevini mevcut başbakan Binyamin Netanyahu’ya verdi.

Cumhurbaşkanı Rivlin, partilerin tavsiyeleri temelinde kararını aldığını belirtti.

Netanyahu’nun sağcı partisi Likud’un eski üyesi Rivlin, “Hem manevi olarak hem de etik olarak benim için kolay bir karar değildir” dedi.

Normalde Cumhurbaşkanı 61 milletvekilinin desteğini alan adayı belirliyor ancak hiçbir adayın bu desteği alabilecek imkanı yok.

Ultra Ortodoks ve aşırı sağcı “Dini Siyonizm” partisi ile ittifak kuran Netanyahu, 52 parlamenterin desteğini kazandı. Merkezci Yair Lapid, 45 vekilin desteğini aldı.

Netanyahu, İsrail tarihinde görevi sırasındayken üç davada yolsuzluk, sahtekarlık ve güven istismarı ile suçlanan ilk başbakan olarak dikkat çekiyor.

Netanyahu’nun önünde zorlu bir görev duruyor. Ülke siyaseten bölünmüş durumda. Parlamentodaki 120 sandalyeyi 13 paylaşıyor.

Alışıldık olarak, adayın hükümet kurması için 28 günü var.  Bu süre 14 gün daha uzatılabiliyor. Eğer taraflar bir koalisyon kurmayı başaramazsa, yeni seçimlere gidilebilir, bu da ülkeyi kriz içerisine koyabilir.