Yunan basını: Ankara ateşle oynuyor

Türk devletinin Yunan karasularına savaş gemileri ve bir sondaj gemisi göndermesi, gerilimi tırmandırdı. Yunan medyası, Türk devletinin ateşle oynadığını yazdı.

21 Temmuz’dan bu yana Doğu Akdeniz tehlikeli bir askeri tırmanış içerisinde. Bazı kaynaklara göre 18, bazılarına göre 15 Türk savaş gemisi bir denizaltı gaz keşif gemisi ile birlikte Doğu Akdeniz’e gönderildi.

Ankara’nın savaş gemileri gönderdiği Kastellorizo (Kızılhisar) adası etrafındaki sular Yunanistan deniz sahası içerisine giriyor.

Yunan Deniz Kuvvetleri de Ege Denizi’ne savaş gemileri göndererek, hazırlıklarını güçlendirdi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türk devletinin “işgal girişimine” tepki gösterdi.

Atina yönetimi ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, NATO ve Avrupa Birliği’ne şikayette bulundu.

Yunanistan sağcı gazeteci Kathimerini, “Ankara ateşle oynuyor” başlığını manşetine taşıdı.

Solcu gazete Efsyn, “Sinir savaşı” başlığını kullanırken, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Oruç Reis gemisinin Kastellorizo’nun güneyinde göndererek “teli daha da gerdiğini” yazdı.

MARIANNE: TESADÜF DEĞİL

Fransız Marianne dergisi Türk devletinin bu askeri hamlesinin tarihinin de tesadüf olmadığına, Kıbrıs adasının yüzde 38’inin işgal edildiği 20 Temmuz 1974’ün yıldönümüne denk geldiğine dikkat çekti.

Dergi, Erdoğan’ın 24 Temmuz 1923 Lozan anlaşmasını da alaşağı etmek istediğine işaret etti. Dergiye konuşan Türkiye uzmanı ve Shaanxi Normal University profesörü Nikos Christofis, “Bu bir provokasyon” dedi. Christofis, “Açık ki haritalar Türk gemisinin Yunanistan’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunduğunu gösteriyor” diye ekledi.