Yunanistan açıklarında bir göçmen trajedisi daha

Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki Midilli adası açıklarında bir göçmen botunun batması sonucu iki kişinin öldüğü, 18 kişinin ise kurtarıldığını açıklandı.

Yunanistan liman polisinin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Türkiye kıyılarından hareket eden bir şişme bot yerel saatle 03:00 sıralarında saatteki hızı 75-88 kilometreye varan şiddetli rüzgarların etkisiyle Midilli'nin doğusundaki Agios Georgios kayalıklarında karaya oturdu.

Sahil güvenlik basın bürosuna göre, yetkililer karaya çıkmayı başaran 18 göçmen ve "kıyıya yakın denizde iki ceset" buldu.

Göçmenlerin ifadelerine göre teknede toplam 36 kişi bulunuyordu. Yetkililer, karaya çıktıktan sonra dağılan diğer 16 kişi için adada arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kötü hava koşulları yüzünden Yunanistan'da denize açılmanın yasaklanması nedeniyle sahil güvenlik devriye botlarının denizde arama yapamadığı bildirildi.

Midilli adası, Ege Denizi'nin doğusundaki diğer adalar gibi, göçmenlerin Avrupa Birliği'ne açılan kapılarından biri durumunda.

Avrupa’nın dış sınırlarını koruyan Frontex'in yardımıyla Yunanistan makamlarının yürüttüğü kurtarma operasyonlarına rağmen her yıl çok sayıda göçmen hayatını kaybediyor.

En ölümcül kazalardan biri 14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya giden bir trol teknesinin Mora yarımadası (güneybatı) açıklarında batmasıyla yaşandı. Bu trajedi ardından sadece 82 kişinin cenazesi bulundu, 750 kadar kişi deniz sularında kayboldu. Sivil toplum örgütleri, Yunanistan makamlarının olaydaki sorumluluğuna, geç müdahalesine ve yetersiz müdahalesine ilişkin sert tepkilerde bulunmuştu. Yunanistan,  sık sık göçmen ve mültecilere yönelik insanlık dışı uygulamaları ile gündeme geliyor.