Yunanistan’da erken seçimler Temmuz’da

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, erken genel seçimlerin Ekim ayı yerine 7 Temmuz’da yapılacağını duyurdu.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisi Syriza ikinci konuma düşen Başbakan Aleksis Çipras, erken genel seçimlerin 7 Temmuz’da yapılacağını söyledi. ERT kanalına konuşan Çipras, seçimlerin bu tarihte yapılması için önümüzdeki pazartesi günü Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşeceğini kaydetti.

AP seçimlerinde yüzde 23,7 alan partisinin seçmenler tarafından verilen mesajı aldığını söyleyen Çipras, buna rağmen 2015 yılında devraldıkları hükümet görevi boyunca Yunanistan’ı ekonomik krizden çıkarmayı başardıklarını savundu. Çipras, “Ama bizim (Syriza) en büyük hatamız, Yunan halkının ‘yorgunluğunu’ fark etmemek oldu” diye konuştu.

VAATLERİNİ YERİNE GETİRMEYİNCE YENİLGİ ALDI

2015 yılından bu yana iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Syriza, AP seçimlerinde yüzde 23,7 oy alırken, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi (ND) yüzde 33 oyla birinci gelmişti. Pazar günü yapılan yerel seçimlerde ise ND ve diğer sağ partiler 13 bölgenin 12’si ile başkent Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde kazanmıştı.

Aleksis Çipras ve Syriza hükümetleri her ne kadar ülkenin Avrupa Birliği (AB) uluslararası finans kuruluşlarının denetiminden kurtulmasını sağlasalar da daha önce vaat edilen ‘kemer sıkma politikalarına son verme’ vaadini gerçekleştirememişlerdi. Bu ise Yunan halkının büyük tepkisini çekmişti.