Yunanistan’da seçimleri sağ kazandı, ufukta yeni seçim var

Yunanistan’da pazar günü yapılan genel seçimleri iktidardaki sağcı Yeni Demokrasi partisi, beklentinin üzerinde oy alarak kazandı. Ancak mutlak çoğunluk sağlanamadığı için yeniden sandık başına gidilecek.

Yunanistanlılar 300 sandalyeli parlamentonun yenilenmesi için pazar günü sandık başına gitti.

Seçimlerde Başbakan Kyriakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi oyların yüzde 40,8’ini elde etti. Bu skor, muhafazakar partinin beklentilerinin bile üzerinde yer aldı.

Rakibi solcu Syriza partisi, yüzde 20’de kalarak ağır bir sonuç elde etti. Sosyalist parti Pasok-Kinal ise yüzde 11,5 oranında oy elde etti.

Muhafazakar Miçotakis, Pazar akşamı Atina’da partisinin zaferinin “siyasi deprem” olarak tanımladı, yeni seçimlerin yolunu açtı. Seçimlerin haziran sonu veya temmuz başında yapılması öngörülüyor.

Yeni Demokrasi mevcut oy oranı ile 145 sandalye elde etti. Tek başına hükümet kurmak için 6 sandalye daha gerekiyor. Uzlaşı yoluyla koalisyon hükümeti kurulması, Yunanistan siyasi kültüründe pek mümkün olmuyor.

Gelecek seçimler farklı bir seçim sistemine göre yapılacak. Kazanan parti 50 sandalyeye kadar bir “bonus” alabilecek. Bu da tek başına hükümeti kurmak için yeterli olacak.