Yunanistan yerel seçimlerinde sağcıların ezici zaferi

Yunanistan’da Pazar günü yapılan yerel seçimleri başkent Atina ve Selanik başta olmak üzere, neredeyse tüm bölgelerde sağcılar kazandı.

Seçimlere katılım yüzde 40 gibi düşük bir düzeyde olsa da, sağcı muhalefet partisi Yeni Demokrasi net bir üstünlük sağladı.

Bu seçimler, 7 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerden beş hafta öncesine denk geldi ve solcu Alexis Tsipras hükümeti açısından kötü bir gelişme.

Atina’da Yeni Demokrasi partisinin adayı Costas Bakoyannis, soldaki rakibi Nassos Iliopoulos karşısına oyların yüzde 65’ini aldı. 

Yunan sağının üçüncü kuşak siyasi ailesine mensup Bakoyannis, 2003 yılında Atina Belediye Başkanı seçilen ilk kadın Dora Bakoyanis’in oğlu olarak da dikkat çekiyor.

Bakoyannis, 2010’daki ekonomik krizden bu yana iki dönem belediye başkanı olan merkez solcu Giorgos Kaminis’in yerine geçti.

Sağcı partinin adayları 13 bölgenin 12’sinde kazandı. Ülkenin ikinci büyük kenti Selanik’te de solcu adaylar, 26 Mayıs Pazar günkü ilk turda elenmişlerdi. Bu kentte muhafazakar bağımsız aday Konstantinos Zervas, resmi olarak Yeni Demokrasi tarafından desteklenen Nikolaos Tachiaos karşısında seçimleri kazandı.

Bir hafta önce yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de Yeni Demokrasi Partisi, Başbakan Tsipras’ın Syriza partisinden 9.3 puan daha fazla oy almış ve Tsipras bu sağcı zaferi “beklenmedik” olarak değerlendirmişti.

2010’daki krize kadar Atina ve Selanik, sürekli partiler tarafından yönetiliyordu. Ancak krizle birlikte Sryza’nın yükselişe geçmesi bu siyasi geleneğe son vermişti.

O dönemde, büyük partiler olan Yeni Demokrasi ve sosyalist PASOK, krizin sorumlusu olarak görülüyordu. Syriza’nın yenilgisi, Tsipras hükümetinin, ülkeyi borçlandıran Avrupa Birliği ve IMF’nin “kredi yardım programlarının” sona erdirilmesinden sonrasına denk geldi. Buna rağmen kemer sıkma politikalarının devam etmesi ve işsizliğin yüzde 18 ile Euro Bölgesi’nin en yüksek düzeyinde kalması yoğun eleştirilere konu oldu.