Yunanistan’da zamlara karşı grev

Yunanistan’da rekor düzeye ulaşan enflasyona karşı kamu servisleri, özel sektör ve ulaşım ağlarında 24 saatlik genel greve gidildi.

Kamu ve özel sektör sendikalarının zamlara karşı grev çağrısı üzerine ülkede hayat yavaşladı.

Atina’da toplu taşıma iş yavaşlatırken, süpermarketler ve mağazalar kapılarını kapattı.

Genel grev kamu hizmetleri, özel sektör, denizyolları, demiryolları ve kentsel ulaşımda yaşandı.

Grev, 1 Mayıs eylemlerinden bir gün sonrasına denk geldi. Pazar günü 9 bin dolayında kişi Atina sokaklarına çıkarak, enflasyonun etkisi karşısında alım gücünün korunması amacıyla daha fazla tedbirler geliştirilmesini istedi.

Avrupa istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Yunanistan’da nisan ayında enflasyon yüzde 9,7’e çıktı. Avrupa ortalaması ise yüzde 7,5 olarak kayda geçti.

Aynı kaynağa göre mart ayında sadece elektrik fiyatı, yıllık bazda yüzde 79,3 artış gösterdi. Bunda Ukrayna'daki savaşın da etkisi var.

Ülke genelinde çok sayıda büyük markette reyonlar boşalmış durumda. Bu durum birçok faktörle izah ediliyor: Tüketicilerin endişesi, Ukrayna savaşı, ürün fiyatlarındaki artış, güçlü enflasyonun gölgesinde sert ticari müzakereler.

Hükümet, enflasyon karşısında 4 milyar euroluk sosyal yardım verirken, 1 Mayıs’ta asgari ücret ayda 50 euro arttırılarak, 713 euro brüt olarak belirlendi.

Sendikalar ve sol muhalefet bu tedbirlerin yetersiz olduğu tepkisinde bulunarak, aylık brüt asgari ücretin 825 euroya çıkarılmasını istedi.