Zarif: Umman Körfezi’ndeki saldırı çok şüpheli

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin bölgedeki gerilimlerin yatışması için Tahran’da bulunduğu bir sırada Umman Körfezi’nde gemilere saldırının çok şüpheli olduğunu belirtti.

Twitter üzerinde açıklamada bulunan Muhammed Cevad Zarif, Umman Körfezi’nde iki petrol tankerine yönelik saldırının Japonya Başbakanı Abe Shinzo’nun Tahran ziyaretine denk gelmesinin çok şüpheli olduğunu ifade etti.

Zarif, bu saldırıyı tasvir etmek için “şüpheli kelimesinin bile yeterli” olmadığını kaydetti.

Saldırıya uğrayan gemilerden biri Japonya’ya ait. Saldırılar Perşembe günü Uman Körfezi’nde iki petrol tankerini hedef aldı.

Tokyo’da bir basın açıklaması yapan Yutaka Katada deniz şirketinin patronu Kokuka Sangyo, Kokuka Courageous isimli gemi mürettebatının saldırılardan kaçınmak için manevra yaptığını ancak üç saat sonra yeniden saldırıya uğradığını bildirdi. Sangyo, bölgede bulunan bir geminin, saldırıya uğrayan Japonya gemisindeki 21 mürettebat üyesini kurtardığını bildirdi.

Geminin alanda olduğu ve batma tehlikesinin olmadığı bilgisi verildi. Saldırıya uğrayan diğer gemi ise Norveçli Frontline grubuna ait. Front Altair isimli gemide de yaralanan olmadığı belirtildi.

İran resmi haber ajansı IRNA, hasar gören iki gemide 44 denizcinin İran tarafından kurtarılarak, limanlara taşındığını yazdı. IRNA, Front Altair isimli geminin battığını da iddia etti ancak Frontline şirketi bu iddiayı reddetti. Saldırı haberlerinden sonra, petrol kurları tırmanışa geçti.

Daha önce de Umman Körfezi’nde Suudi Arabistan’a bağlı Füceyre açıklarında petrol gemileri hedef alınmıştı. 14 Mayıs’ta ikisi Suudilere ait olmak üzere dört gemiye yönelik sabotaj eylemi gerçekleşmişti. Suudi Arabistan ve ABD saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu.