1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler anılıyor
1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler anılıyor
1 Mayıs’ta yaşamını yitirenler anılıyor
1 Mayıs 1977 katliamında yaşamını yitiren işçi ve emekçiler, Kazancı Yokuşu'nda anıldı. Anmada bir kez daha "1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" denildi.
1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitiren işçi ve emekçileri anma programı, Kazancı Yokuşu'nda başladı.
Gümüşsuyu'nda bir araya gelen işçi ve emekçiler, "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açarak, "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs'ta Taksim alanındayız" sloganlarıyla Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Anmaya DİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve ESP MYK üyesi Beycan Taşkıran'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
Burada ilk olarak 1 Mayıs 1977'de yaşamını yitiren 36 emekçi ile 1886'da Amerika'da idam edilen işçiler anıldı, 1 Mayıs anıtına karanfil bırakıldı.
'1 MAYIS'TA TAKSİM'DEYİZ'
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs kutlamalarını yasaklamak isteyenlerin, bu ülkenin katliamlarından sorumlu karanlık kesimler olduğunu ifade etti. Failleri bilinmesine rağmen katliamın hala karanlıkta bırakılmak istendiğine dikkat çeken Özgen, "Geçmişle yüzleşmek isteyen biz işçi ve emekçiler 1 Mayıs katliamları ve diğer katliamları açığa çıkarmak ve devleti bu gerçekle yüzleştirme sorumluluğu ile karşı karşıyayız" dedi.
Özgen, 1 Mayıs'ın emekçilere kapatılmak istenmesine karşı 1 Mayıs günü eşitlik, adalet, özgürlük, barış talepleriyle, tüm ezilenlerle birlikte 1 Mayıs Taksim alanında olacaklarını duyurdu. Özgen, "1 Mayıs 1977'nin hesabını sormaya devam edeceğiz" dedi.
'77'DE KATLEDİLENLERİ ANMAK TARİHE SAHİP ÇIKMAKTIR
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da "1 Mayıs 1977'de katledilenleri anmak bu ülkeye, bu meydana, geleceğe, tarihe sahip çıkmaktır. Taksim Meydanı bu ülkenin güzelliklerini üretenleri yok sayanlara karşı direnişin ve kararlılığın adıdır. Mücadelenin meşruiyetinin ve haklılığının simgesidir. Ve bu meydan yıllar sonra yeniden mücadele ile kazanılmıştır" dedi.
AİHM'in 1 Mayıs kararını hatırlatan Çerkezoğlu, ilk kez bir meydanın uluslararası hukukta meydan olarak tanındığını söyledi. Çerkezoğlu, ekledi: "Bundan sonra hükümete düşen Taksim Meydanı'nın kutlamalara uygun hale getirilmesi için gerekli olanakları yaratmaktır."
Taksim Meydanı'nın teknik bir gerekçe ile emekçilere kapatılmadığını söyleyen Çerkezoğlu, "Bu siyasi bir karardır. Eğer fiziki bir engel olsaydı inşaat sektöründeki gelişmeyle övünenler, iki günde double yol yaptığını söyleyenler 24 saatte bu meydanı kutlamalara uygun hale getirirdi" dedi.
Çerkezoğlu, 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını bir kez daha vurguladı.
Açıklananın ardından kitle, İstiklal Caddesi boyunca bildiri dağıtarak ikinci anmanın yapılacağı Şişhane'ye yürüdü.