10 baro tarafından yapılan ortak açıklamada Rojin Kabaiş dosyasındaki kısıtlılık kararının kaldırılması istendi.
Açıklama, Wan Barosunun Tahir Elçi Toplantı ve Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Toplantıya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Açıklamayı yapan Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Mariye Bildirici Borazan, kadına yönelik işlenen suçlardaki artışa dikkati çekti.
Mariye Bildirici, “Dosyada bulunan kısıtlılık kararı ve soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürmemek amacıyla kamuoyu ile paylaşılan bilgiler sınırlı tutulmuştur. Süreç içerisinde müşteki vekillerinden kısıtlılık gerekçesiyle gizlenen ve müşteki vekillerine teslim edilmeyen evrakın muhtelif haber kanallarınca paylaşılmış olması, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aynı kanallara röportaj verilmesi kısıtlılık kararının yalnızca avukatlar üzerinde uygulandığını göstermektedir” dedi.
Mariye Bildirici, “Dosyaya sunulan dilekçeler ve yakın zamanda yapılan sosyal medya çalışması ile kısıtlılık kararının kaldırılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu kararın kaldırılması, dosyadaki eksikliklerin tespit edilmesini ve çözüme ulaşılmasını kolaylaştıracaktır” diye ekledi.
Mariye Bildirici, Rojin Kabaiş’in dosyasında alınan ilk ATK raporunun birçok eksiklik barındırdığına dikkat çekerken, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için itirazların yapıldığını belirtti.
İktidara yakın medya tarafından ilk günden bu yana “intihar” algısının yaratıldığı tepkisinde bulunan barolar, dosyadaki kısıtlılık kararına rağmen asılsız algı yapan siteler ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.
Açıklamada, “ATK raporlarında Rojin'in ölümünün intihar mı, kaza mı, cinayet mi olduğu hususunda net bir açıklama yapılmamıştır” diye belirtildi.
Mariye Bildirici, “Her bir şüpheli kadın ölümünü maddi gerçeklik akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde ortaya çıkana kadar soruşturmak yargı makamlarının görevidir” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, “Dosyada henüz bir şüpheli belirlenmemiş, bilirkişi raporu alınmamış, Rojin’in telefonundaki veriler açılmamış ve cansız bedeni üzerindeki DNA örneklerinin sahipleri tespit edilememiştir. Bu eksiklikler, soruşturmanın ciddiyeti konusunda ciddi şüpheler yaratmaktadır” diye belirtildi.
Mariye Bildirici Borazan, kadın hakları mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak şöyle devam etti: “Rojin Kabaiş dosyası ile birlikte şüpheli tüm kadın ölümleri ile ilgili titizlikle ve mücadele azmiyle çalışmaktan erinmeyen, bugün Van Barosu Kadın Hakları Merkezi ev sahipliğinde yapılan toplantımıza katılan, sivil toplum örgütlerine, tüm barolara ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki, örgütlü mücadele ve kadın dayanışması yaşatır. Rojin Kabaiş ve şüpheli şekilde ölen tüm kadınlar için buradayız. Şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için hukuki mücadelemiz devam edecek.”