'110 milletvekili demokratik irade birliği sergileyebilir'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs "hayır" diyen CHPli vekillere çağrıda bulunarak “110 milletvekili demokratik irade birliği sergileyerek tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne götürebilirler” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, Meclis'teki oylamada "Hayır" diyen CHP'li milletvekillerinin tutumlarını açık ve net bir biçimde ortaya koyması çağrısında bulundu. Altınörs, AKP'nin Anayasa'nın dokunulmazlıklarla ilgili maddesini değiştiren kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından fezlekeler Adalet Bakanlığı'na gönderildi. 

Fezlekelerin mahkemelere gönderilerek, yargılama sürecinin ne zaman yapılacağı gündemdeki yerini korurken, HDP halkın iradesine sahip çıkmak için halkla demokrasi buluşmaları gerçekleştiriyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hazırlığında olan HDP, önümüzdeki günlerde mitingler de düzenleyecek.

Sürece ilişkin bilgi veren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, Meclis'te kabul edilen değişikliğin dokunulmazlıkları kaldıran değil, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin yargılanmasını sağlayan bir düzenleme olduğunu belirtti. 

Yolsuzluk, taciz ve tecavüz gibi kadınlara yönelik cinsel şiddet gibi suçlamaların hala dokunulmazlık kapsamında olduğunun altını çizen Altınörs şöyle konuştu: "Dokunulmazlıklar kalkmadı. Bugün itibariyle Meclis'e gelen fezlekeler yine Meclis'te beklemeye devam edecek. Meclis'te tam olarak yapılan Erdoğan'ın 'Bunlar yargı önüne çıkartılmalı' dediği günden itibaren savcıların büyük bir mesaiyle yazarak Meclis'e gönderdikleri yüzlerce fezlekenin yargıya gönderilmesidir. Hala bugün yolsuzluklar, taciz  ve tecavüz gibi kadına yönelik şiddet dokunulmazlık kapsamında. Son gün bile 130 fezlekenin oylamaya yarım saat kala Meclis'e yetiştirildiği bir yargı kumpası söz konusudur. 2011, 2012 yıllarda 'Milletvekillerini yargıya mahkum etmek bu ülkede siyaseti bitirmektir' diyen Erdoğan'ın bugün yaptığı şey tam da Meclis'i, siyaseti bitirmek ve HDP şahsında Meclis'i yargıya teslim etmektir."

'CHP'Lİ VEKİLLER DURUMUNU NET VE AÇIK ORTAYA KOYMALI'

Oylama sırasında "Hayır" diyen CHP'li milletvekillerinin tutumlarını açık ve net bir biçimde ortaya koyması gerektiğinin altını çizen Altınörs, "Cumhurbaşkanı'na hakaretten, MİT tırları haberleri ile AKP'nin DAİŞ ile işbirliğinin deşifre edilmesi nedeniyle hakkında fezleke hazırlanan CHP'li milletvekilleri var. CHP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılan HDP'li milletvekilleri ile birlikte Anayasa Mahkemesi'ne itiraz hakkını kullanması gerekir" dedi.

110 milletvekilinin demokratik irade birliği sergileyerek tasarıyı Anasaya Mahkemesi'ne göndermesi gerektiğinin altını çizen Altınörs, şunları söyledi: "Bu tasarıda milletvekillerinin anayasal hakkı olan bireysel başvuru hakkı çiğnenmiştir. Tasarı Anayasa'nın dokunulmazlık rejimine aykırıdır. Anayasa'yı by-pass eden bir düzenlemedir. Ayrıca AKP'lilere oyları açık kullandırılmıştır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi kaçınılmazdır. Yeter ki 110 milletvekili çıksın ve bu başvuruyu yapsın."

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Altınörs, milletvekili dokunulmazlığının aslında seçmen iradesini koruyan bir düzenleme olduğunu, bu nedenle asıl görevin de seçmenlerde olduğunu belirtti. "Şu anda HDP'ye oy veren 6 milyon seçmenin hakları ihlal edilmiştir" diyen Altınörs, "Bu 6 milyon seçmen bu hakkına sahip çıkarsa kesinlikle milletvekilline dokunamazlar" diye konuştu.

'GÖREV 6 MİLYON SEÇMENDE'

Altınörs şöyle konuştu: "Görev altı milyon seçmenimizdedir. 6 milyon seçmen eğer komşusuna gider bunu anlatırsa, eğer işyerinde bunu anlatırsa, sokağına, meydanına duvar gazetesi asıp bunu anlatırsa, sokağa çıkarsa, miting yaparsa o zaman dokunamazlar. Ama bu duyarlılık sergilenmezse milletvekilline dokunurlar. Saray diktatörlüğünün pervasızlığını görüyoruz. Partili cumhurbaşkanlığı yönündeki ilerleyişlerini görüyoruz. Bunu yapabilmek için önlerindeki en büyük engelin HDP olduğunu görüyoruz. Bu nedenle HDP'ye dokunacaklar. HDP şu anda Türklerle Kürtleri, Alevilerle Sünnileri, laik kesimle dindarları bağlayan çok önemli bir köprüdür. Bu köprünün yıkılması mezhep siyaseti, Türk milliyetçiliği, ırkçılık, şovenizm yapan AKP'nin birinci gündemi haline gelmiştir. Bu köprüyü yıktırmamak için özellikle Türk halkından demokratların Türkiye halklarının ezilenlerin harekete geçmesi lazım ve bu köprüyü savunması lazım."

Anayasa Mahkemesi'ne başvurunun yanı sıra halkla birlikte çeşitli etkinlikler de düzenleyeceklerini duyuran Altınörs, HDP'nin, DBP, HDK ve DTK ile birlikte aldıkları kararların hayata geçirileceğini söyledi. Halkla demokratik siyaset buluşmalarının engellenmeye çalışıldığına dikkat çeken Altınörs, halkta ciddi bir duyarlılığın yükselmeye başladığını vurguladı.

İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir'de mitingler düzenleyeceklerini duyuran Altınörs, KESK'in 28-29 Mayıs'ta antidemokratik uygulamalara karşı yapacağı mitinge de halkı davet etti.

'BİR ARADA KARARLI DURURSAK SARAY YENİLECEK'

Saray faşizminin karşısında demokrasi cephesi olarak durulursa Saray'ın yenileceğinin altını çizen Altınörs, şöyle konuştu: "Bu mücadele biz kararlı durduğumuz sürece aleyhimize sonuçlanmayacaktır. Biz kararlığa düşersek, dağılırsak o zaman ancak Saray kazanabilir. Son AKP kongresinde de görünüyor ki, AKP konsepti bitmiştir. HDP'yi bitirmeye çalışırken AKP'nin kendisi bitmiştir. Saray'ın kalem memurlarına dönüşmüşlerdir. Kılıçdaroğlu'un antidemokratik tutumu nedeniyle CHP darmadağın olmuştur. MHP zaten bir kongre dahi yapamayan bir parti konumundadır. HDP etrafında kenetlenirsek ve birliğimizi devam ettirirsek dağılan savaş cephesi olacaktır, barış cephesi kazanacaktır."