12 baro: Gezi Davası'nda hukuk yok

12 baro, Gezi Davası'nda hukukun yok sayıldığını vurgulayarak, mahkemenin benzeri görülmemiş uygulamalara başvurduğunu belirtti.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin açılan ve İş İnsanı Osman Kavala’nın tutsak olduğu 16 sanıklı davanın duruşmasına 28 Ocak’ta İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Yargılamaya ilişkin Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Amed, İstanbul, İzmir, Mersin, Dersim, Urfa ve Van baroları tarafından ortak açıklama yapıldı. “Savunma yoksa adil yargılama da yoktur” başlıklı ortak açıklamada, “Ancak bağımsız mahkemeler tarafından, etkin bir savunma hakkının kullanılması sonucunda adil yargılanma gerçekleşebilir” denildi.

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ UYGULAMALAR'

Açıklamada, adil yargılamanın yapılmayacağına inanıldığı vurgulanarak, "Mahkeme heyeti eşi benzeri görülmemiş bir uygulamayla (bizzat kendisi tarafından kamuoyuna açıklandığı üzere) akıl sağlığı tartışmalı bir tanığı, kanun hükümlerinin maksadını aşarak, sanık müdafilerinden kaçırarak, (savunma avukatları olmadan) dinlemiştir" denildi.

Açıklamada, "Heyetin, Silivri gibi yüksek güvenlikli bir tesiste iki tanığı dinlerken, Murat Papuç adlı tanığı ‘can güvenliği olmadığı’ yönündeki beyanını kabul ederek dinlemesi, savunma avukatlarının da ‘can güvenliğini tehdit edebilecekler’ arasında görüldüğünün en açık delilidir. Heyetin bu anlaşılmaz davranışı, savunmanın kriminalize edilmek istenmesi, yargılamadan dışlanması ve avukatların yargılama faaliyetindeki rolünün ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Bu açıkça savunmaya yönelik bir saldırıdır" diye kaydedildi.

Barolar, "Sonucu önceden belli, kanıtları savunmadan saklanarak dinlenecek tanıklarla sağlanan, keyfiyete dayalı bir yargılama düzeni asla adil olmayacaktır" diyerek, Ulusal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan haklarımızın ihlalinin her platformda dile getirilmesi, yaşamsal önemdedir" ifadelerini kullandı.