'12 Eylül tek adam rejimiyle sürüyor!’

78'liler Girişimi’nin 12 Eylül Darbesi'nin yıl dönümü dolayısıyla yapmak istediği açıklama engellenmeye çalışıldı. Engellemelere rağmen söz alan HDP Milletvekilli Hatimoğulları, “Tek adam rejiminin 40 sene sonra sahneye koyduğu oyun tıpatıp aynıdır” dedi.

12 Eylül Askeri Darbesi'nin 40’ıncı yıl dönümü dolayısıyla 78’liler Girişimi’nin, Kanlı 1 Mayıs’ta 34 kişinin katledildiği Taksim Kazancı Yokuşu’nda yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. HDP milletvekillerinin, HDP İstanbul İl eşbaşkanları Elif Bulut, Erdal Avcı’nın katıldığı eylemde, engelleme gerekçesi olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 'yasağı' gösterildi. Bu keyfi yasağı yaptıkları açıklamayla protesto eden 78’liler Girişimi , 12 Eylül zihniyetinin AKP-MHP iktidarıyla sürdüğüne işaret etti.

CAN: MÜCADELE SÜRECEK

Polis ablukası altındaki gerçekleşen eylemde ilk konuşmayı yapan 78 ‘liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, polis engeline tepki göstererek sözlerine başladı. Yasak gerekçesi olarak salgının gösterildiğine işaret eden Can, pandemi nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılmayacağını vurguladı. 20 yıldır ilk defa böyle bir uygulamayla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Can, “Pandemi gerekçesi gösterilerek, temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılması; insanları haklarından yoksun yaşamaya alıştırmaktır. Bu, polisten de öte genel siyasi iktidarın bir problemidir. Bunu kınıyoruz, protesto ediyoruz. Pandemi koşullarında da siyasi mücadelenin gelişmesini iktidarın hazmetmesi gerektiğini burada duyuruyoruz” dedi.

HATİMOĞULLARI: TEK ADAM REJİMİ 12 EYLÜL’LE TIPATIP AYNI

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bugün karşılaştıkları uygulamanın tam 40 sene önceki darbe dönemi uygulamasıyla tıpatıp aynı olduğunu vurguladı. Salgın koşullarında insan sağlığını hiçe sayan bir iktidar anlayışının yine salgını bahane ederek en demokratik hakların önüne geçmeye çalıştığını vurgulayan Hatimoğulları, şöyle konuştu: “1980 askeri cunta rejimiyle şu anki tek adam rejiminin 40 sene sonra sahneye koyduğu oyun tıpatıp aynıdır. O günden bugüne kadar Türkiye’deki devrimci mücadelenin, Kürt halkının kazanımları ve mücadelesinin üzerinden silindir gibi geçmek için 1990’lı yıllar ve 2000’li yıllarda yine bir savaş gladyosu, yine bir darbe mekaniği o dönemde de işledi. Gelip görelim ki AKP iktidara geldikten günden bugüne kadar demokratik açılım sahtekârlığıyla günümüzde kurmuş olduğu iktidarı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu tek adam rejimidir, faşizmdir. 1980 askeri cuntasından 40 sene sonra , devletin bütün kurumlarını ele geçirmiş bir siyasi partinin gerçekleştirdiği sivil darbeyle karşı karşıyayız. Bu sivil darbenin 12 Eylül sıkıyönetimden farkı yok."
Hatimoğulları, 78 kuşağının bıraktığı mirası büyük onurla taşımaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Açıklamanın ardından HDP milletvekilleri eşliğinde Cumartesi Anneleri’ne "yasaklanan" Galatasaray Meydanı’na kadar yüründü.