13 kişilik uluslararası bir heyet İmralı’ya gitmek için başvuruda bulundu

Avrupa'dan milletvekilleri, üniversite öğretim görevlileri ve akademisyenlerin de aralarında olduğu13 kişilik uluslararası bir heyet, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulundu.

Uluslararası bir komplo sonucu 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı adasındaki yaşadığı tecrit koşulları 19’ncü yılına giriyor. Öcalan üzerindeki tecrit ve Kuzey Kürdistan’da yaşanan savaşın son bulması için 13 Şubat’ta aralarında, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Sosyal Demokrat ve Sol Grubu milletvekilleri ve akademisyenlerden oluşan 13 kişilik bir heyet, İmralı adasına gitmek üzere Türkiye Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

İlerici Sosyalist ve Demokratlar Grubu İttifakı AP Üyesi Costas Mavrides, İngiltere’den deneyimle gazeteci ve yazar Jonathan Stelele, Avrupa Parlamenterler Meclisi Üyesi Avrupa Sol Birliği Grubu’ndan Ulla Sandbaek, İzlanda Kamu Görevlileri Federasyonu eski bakanı ve eski lideri ve uluslararası sendikal örgütlerin yönetim kurulu üyesi Ögmundur Jonasson, AP eski üyesi Francis Wurtz, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Üyesi Miren Edurne Gorrotxategi, İngiltere Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı Joe Ryan, Westminister Coğrafya Enstitüsü Leeds Üniversitesi, Toplumsal Ekoloji için Uluslararası Enstitüsü Danışman Kurulu Üyesi Federico Venturini, Kanada’dan Toplumsal Ekoloji için Uluslararası Enstitüsü Danışman Kurulu Kurucu üyesi Dimitri Roussopoulos ve Cambridge Üniversitesi Politik Sosyoloji Öğretim Görevlisi Dr. Thomas Jeffery Miley heyette yer alıyor.

HEYET AMED’DE TEMASLARDA BULUNACAK

Uluslararası heyet, Öcalan ile görüşmek için gitmek için 30 Ocak 2017 tarihinde Türkiye Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Heyet üyeleri Türkiye’de hem İmralı’ya gitmek üzere cevap bekleyecek hem de 6 gün boyunca bir dizi temaslarda, Amed ve İstanbul’da birçok girişimde bulunacak. Bir grup heyet üyesi 13 ile 16 Şubat tarihleri arasında Amed merkezli Kuzey Kürdistan’daki yıkılan kentler, HDP’lilerin tutuklanması ve Kürt belediyelere yapılan kuyumların durumunu yerinde inceleyip, bir rapor halinde AP, Birleşmiş Milletler (BM) ve dünya kamuoyuna duyuracak. Daha sonra heyet üyeleri, İstanbul’da bir araya gelip, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş yöneticileri ile görüşmelerde bulunup, toplantı ve konferanslara katılacak.

TÜRKİYE ADALET BAKANLIĞI’NA MEKTUP

Heyet adına İlerici Sosyalist ve Demokratlar Grubu İttifakı AP üyesi Costas Mavrides ile AP Üyesi Julie Ward tarafından 30 Ocak tarihinde Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı Adası’na gitmek üzere bir başvuru mektuba yazdı. Heyetin mektubunda şunlara dikkat çekildi: “Sayın Bekir Bozdağ sizden, Sayın Öcalan'a danışmak ve barış sürecinin yeniden başlatılması hakkında bilgi vermek üzere İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmek için izin istemekteyiz. Biz Öcalan’ın Türkiye’de Kürt sorununa, demokratikleşme sürecinize barışçıl destek sunacağına inanıyoruz.

Delegasyon İmralı Hapishanesi’ni 17, 18 veya 19 Şubat 2017’de ziyaret etmek için izin istiyor. Eğer tüm delegasyon için ziyaret gerçekleştirmek mümkün değil ise seçilecek bir grup adına aynı izni talep ediyoruz.

İmralı'yı ziyaret etmenin başlangıcı olarak delegasyondan seçilen bir gruba izin vermenizi rica ederiz. Ayrıca sizinle ve meslektaşlarınızdan herhangi biriyle görüşerek barış sürecinin yeniden başlaması ve Sayın Öcalan ile buluşmadan önce ilerleme yolları hakkında görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Bu mektuptaki taleplerimizi olumlu değerlendirmenizi büyük bir onur olarak karşılayacağız. Konunun ciddiyeti ve aciliyeti bakımından cevabınızı bekliyoruz.”