14 Temmuz direnişçileri Almanya’da anıldı
14 Temmuz direnişçileri Almanya’da anıldı
14 Temmuz direnişçileri Almanya’da anıldı
Amed zindanında,14 Temmuz 1982 tarihinde işkence ve baskılara karşı ölüm orucunu başlatıp yaşamını yitiren PKK'nin öncü kadrolarından Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, Almanya'nın Essen, Dortmund, Köln ve Diusburg kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Etkinliklerde yapılan konuşmalarda, Kürtlerin bugünkü kazanımları o koşullarda yapılan direnişe borçlu olduğu vurgusu yapıldı.
Almanya'nın Essen, Dortmund, Köln, Duisburg kentlerinde yapılan anma etkinlikleriyle Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz anıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anma etkinliklerinde yapılan konuşmalarda, onların direnişçi kişiliklerine dikkat çekilerek, Kürtlerin özgürleşme mücadelesinde temel taşlar olduğunun altı çizildi.
'14 TEMMUZ BİR DİRENİŞ RUHU OLUŞTURDU'
Essen kentinde yapılan anma etkinliği Alman-Kürd Dayanışma derneğinde gerçekleşti. Onlarca kişinin katıldığı etkinlik saygı duruşuyla başladı. Kemal Pir, Hayri Durmuş ve Mahsum Korkmaz'ın fotoğraflarından oluşan bir köşenin oluşturulduğu etkinlikte konuşan dönemin tanıklarından siyasetçi Ahmet Sürücü, o yılları anlattı. Sürücü, herşeyin yasak olduğu, baskının had safhada yaşandığı bir dönemde bir avuç gencin kalkıp buna dur demek için mücadeleye giriştiğini belirterek "Bunun karşılığı en acımasız bir askeri darbeydi. Hayatın durduğu Kürdistan'da, Amed zindanı ise bir işkence fabrikası gibi işliyordu. Ölümün bile kurtuluş olduğu burada, işkence, baskının tarifi anlatmak için kelimeler bile dahi yetersiz kalıyor. Bir işkence ve baskı kalesinde yaşıyorduk. İnsanlık dışı uygulamalarla karşı karşıyaydık. Herkes teslim alınmıştı. Bu yaşama dur demek için ilk önce Mazlum Doğan fitili yaktı. Ardından da, Dörtler olarak bilinen Ferhat Kurtay, Necmi Önen, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık bedenlerini ateşe verdi. 14 Temmuz'da ise Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, öncülüğünde ölüm orucu direnişi başladı. Bu direniş sonucunda, bu arkadaşlarımız şehadete ulaştı. Ve böylece Kürdistan'da büyük bir direniş mirası bırakıldı. Bu direniş ile gerek Amed zindanında gerek ise Kürdistan'ın her tarafında sömürgeci Türk devleti yenilgiye uğratıldı. Kürtlerde ise bir direniş geleneği oluşturdu" dedi. Ahmet Sürücü, Kürdistan tarihinde bu direnişçilerin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Eğer bugün bu kadar kazanımlar oluşturulmuşsa, özgür Kürt bireyleri yaratılmış, köleliği kabul etmiyorsa bu arkadaşların ve onların direniş bayrağını kaldıran Özgürlük Hareketi'nin diğer neferleri sayesindedir. Bunun herkes tarafından bilinmesi gerekiyor."
'ONLARIN DİRENİŞ RUHUNA SAHİP ÇIKALIM'
Köln kentindeki anma etkinliği de, Mala Kurda derneğinde yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı anma etkinliğinde, yapılan konuşmalarda, 14 Temmuz direnişçileri anılırken, onların mücadelesine bağlılık vurgusu yapıldı.
Duisburg kentinde ise 60 civarında kişi, Kürdistan Dayanışma Merkezi derneğinde, hazır bulundu. Burada bir konuşma yapan Halk Meclisi Başkanı Nuh Yıldırım, herkesin 14 Temmuz direniş ruhuna sahip çıkması çağrısında bulundu.
Dortmund'da ise onlarca kişi, Kemal Pir, Hayri Dumuş, Ali Çiçek ve Afik Yılmaz'ı anmak için Alman ve Kürt Kültür derneğinde bir a raya geldi.