35 aile haber bekliyor
35 aile haber bekliyor
35 aile haber bekliyor
Siverek'teki JİTEM merkezinde yapılan temel kazısı sırasında çıkan kemik ve iskeletlerin ardından İHD'ye başvuran 35 aile, İstanbul Adli Tıp Kurumu ve savcılıktan gelecek kararı bekliyor. İHD Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, kimlik tespitinin hızla yapılarak kemiklerin ailelerine teslim edilmesini istedi, "Türkiye artık kemikleri ile yüzleşmeli" dedi.
Urfa’nın Siverek ilçesinde imara açılan bir arazide yapılan temel kazısı sırasında işçiler çok sayıda insan kemiği ile karşılaşınca durumu polise bildirmişti. Daha sonra kazı yapan polis, 30'a yakın iskelet ile çok sayıda kemiğe ulaşmıştı. Kemikler, savcılık tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Bu kazıdan ancak 2-3 gün sonra haberi olan İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi, 4 Eylül 2013 tarihinde görgü tanıklarıyla birlikte suç duyurusu dilekçesiyle savcılığa başvurdu.
İHD başvurusunda, 1992-1997 yılları arasında bu bölgede gerçekleşen 35’e yakın gözaltında kayba dair başvuru olduğunu belirterek, kayıp ailelerinden DNA örneği alınarak çıkan kemiklerle karşılaştırma yapılmasını ve cenazelerin ailelere teslim edilmesini istedi.
'KEMİKLER USULÜNE UYGUN TOPLANMADI'
Konuyla ilgili olarak ANF'ye konuşan İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, kemiklerin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini öğrendiklerini söyledi, "35 aile, şimdi gelecek kararı bekliyor" dedi.
Temel kazısının durdurulduğunu söyleyen Babaoğlu, kemiklerin usulüne uygun toplanmadığına dikkat çekti.
Babaoğlu, "Kemikleri bulur bulmaz, kepçeyle kazıyı durdurmamışlar. Ortaya çıkan kemikler kepçenin etrafa savurduğu kemiklerdi. Biz elle yaptığımız kazıda, bıçakla toprağı ayırdığımız anda hemen iskelet bütününe ulaşıyorduk" dedi.
'BAĞIMSIZ GÖZLEMCİ OLMALIYDI'
Kemikler toplanırken polis ve savcının dışında bağımsız bir gözlemci heyetin hazır bulundurulmadığını belirten Babaoğlu, "Kemikler toplanırken gereken özen gösterilmedi" diye konuştu.
Kemiklerin bulunduğu yerin 1990'larda korucu bölgesinde JİTEM üssü olarak kullanıldığını anlattı, "Burası JİTEM'in sorgu ve infaz yeriydi" dedi.
DÖNEMİN URFA VALİSİ BUGÜN AKP MİLLETVEKİLİ!
İHD Batman Şubesi'nden de, "Batman'da gözaltına alınanlar Siverek'teki JİTEM üssüne götürülürdü" şeklinde bilgi aldıklarını söyleyen Babaoğlu, şöyle konuştu: "Abdullah Çatlı, Ayhan Çarkın, Yeşil, Veli Küçük buralarda görev yaptılar, buraya çok sık gelip gittiler. Susurluk ekibi buradaydı. Korundular, hala da korunuyorlar. O dönem Urfa Valisi olan Ziyaettin Bulut, bugün AKP'den milletvekili. Onunla ilgili 20 başvuru var. Urfa Kayıpları kitabında bunlar ayrıntılı anlatıldı."
'TÜRKİYE ARTIK KEMİKLERİ İLE YÜZLEŞMELİ'
"Türkiye artık kemikleri ile yüzleşmeli" diyen Babaoğlu, "Bölgede her kazı yapıldığında her yerden kemik çıkıyor. Türkiye hukukun gereklerini yerine getirmeli" dedi.
İHD Şube Başkanı Babaoğlu, söz konusu bölgedeki kayıplarla ilgili şu talepte bulundu:
-Alanda kapsamlı kazılar yapılmalı.
-Kazılar delilleri yok eden inşaat makineleri ve kepçe ile değil, arkeolojik yöntemlerle bağımsız adli tıp uzmanları ve arkeologlar gözetiminde yapılmalı.
-Soruşturmanın gidişatı hakkında kayıp yakınları ve toplum düzenli ve şeffaf biçimde bilgilendirilmeli.
-Sorumlular bir an önce ortaya çıkartılmalı ve dönemin başbakanı Tansu Çiller dahil, Urfa valisi, emniyet müdürü ile cumhuriyet başsavcısı görevini etkin şekilde yapmadığı için ayrıca soruşturma kapsamına alınmalı.