36 yaşına giren İHD’den açıklama: Bir darbe hukuku gündemde

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, derneğin 36’ıncı kuruluş yıldönümüne ilişkin açıklamada bulundu. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, bir darbe hukukunun gündemde olduğunu belirtti.

İHD İstanbul Şubesi, derneği 36’ncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Sultanahmet’te bir açıklamada bulundu.

Açıklama sırasında “İnsan hakları mücadelemiz sürüyor, sürecek” yazılı pankart ile “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “İnsan haklarıyla insandır”, “Erkek devlet şiddetine son” ve “Çocuk istismarına dur de” dövizleri taşındı.

Açıklamaya İHDEş Genel Başkanı Eren Keskin ve Cumartesi Anneleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

İHD İstabul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, derneğin 12 Eylül 1980 askeri darbenin ardından çok zor koşullarda kurulduğunu hatırlattı.

İhlal yaratan iktidarların ve politikalarının değişmesi için büyük bir çaba sarf ettiklerini vurgulayan Yoleri, “Tüm dünyada ağır insan hakları ihlali yaşanıyor. Dernek kurulduğunda yaşam hakkı ve işkence en çok tartışılan konulardan biriydi. Örgütlenme ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar ve baskılar da çok tartışılıyordu. Hala temel haklarımıza yönelik saldırılar devam ediyor” dedi.

Maruz kaldıkları engelleme ve yasaklamaların hukuka uygun olmadığının altını çizen Yoleri, kayıp yakınlarının verdiği mücadeleye dönük devletin bakışının değişmediğini söyledi.

Yoleri, “Bundan bir hafta önce Cumhurbaşkanlığı tarafından arandık. Bu arama ile dernekten taleplerimiz istendi. Bu görüşmede taleplerimizi ilettik. Cumartesi Anneleri’nin engellenmemesi gerektiğini dile getirdik” diye konuştu.

Cezaevlerinde yaşanan ihlallerini de hatırlatan Yoleri, cezaevlerinde 300 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü olduğunu sözlerine ekledi.

Yoleri, “İşkencenin bitmesini beklerken, yaşam koşullarının iyileştirilmesini beklerken, ayrımcılık sorunlarının giderilmesini beklerken, infazda ayrımcılığın giderilmesini beklerken, yeni tip hapishaneler yapılıyor. S Tipi yetmedi şimdi Y Tipi hapishaneler gündemde. Bu cezaevleri daha ağır tecrit uygulanabilecek şekilde dizayn edilmiştir” ifadelerini kullandı. Yoleri, hasta tutukluların durumuna işaret ederek, 651 tutuklunun ölüm sınırında olduğu ifade etti. Yoleri, en az bin 517 ağır hasta tutuklunun bulunduğunu belirterek, “Ciddi bir tecrit durumu var” şeklinde konuştu.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise İHD’nin askeri darbe sonrası kurulan ilk sivil toplum örgütü olduğuna işaret etti.

Keskin, çocukları cezaevinde olan, işkence gören ve idam edilen insanların aileleri tarafından derneğin kurulduğunu belirtirken, şunları söyledi:

“İHD her zaman savaşa, ırkçılığa, militarizme ve homofobi ile transfobiye mücadele etti. Askeri darbeciler ile yaptıkları Anayasa hala yürürlükte. Bu iktidarda olan ya da olmayan veya gelecekte olacak olan hiçbir bir partinin militarizmden şikayet etme hakkı yoktur. Çünkü onlar askeri darbeci Kenan Evren tarafından hazırlatılan Anayasayı hala değiştirmediler. Biz bu Anayasa ile yönetiliyoruz. Bir darbe hukuku gündemdedir. O nedenle Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, kadınlar, LGBTİ+’lar savaş karşıtı oldukları için hala baskı altındalar.”

Keskin, İHD’nin militarizme karşı kurulduğunun altını çizdikten sonra, “Bizim öncülerimiz olan ve bu yolda canını yitiren Vedat Aydın’ı, Musa Anter’i, Neman Fırtına’yı, onların şahsında tüm kaybettiğimiz insanları anmamız gerekiyor. İyi ki İHD var” dedi.