'4 ayda 3 kadının intihar ettiği iddia edildi'
'4 ayda 3 kadının intihar ettiği iddia edildi'
'4 ayda 3 kadının intihar ettiği iddia edildi'
Berfin Kadın Danışma Merkezi, intihar vakalarında kapitalist modernitenin bireyleri yalnızlaştırdığı ve intihara sürüklediğini gözlemlediklerini belirtirken, Siirt’te son 4 aydır 3 kadının intihar ettiği edildi. "İntiharların olduğu saatlerde evin içinde kimse ya olmuyor ya da evin içinde olup silah sesi duyulmuyor" diyen Sosyolog Ası, intiharlarda genellikle av tüfeğinin kullanıldığı bilgisini verdi.
Siirt Belediyesi bünyesinde çalışma yürüten Berfin Kadın Danışma Merkezi, Siirt’te meydana gelen kadın intiharlarına ve danışma merkezinin 2014 yılı çalışmalarına ilişkin Siirt Belediyesi Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.
Berfin Kadın Danışma Merkezi'nde çalışan Sosyolog Esra Celile Ası Güneş, İHD MYK üyesi Vetha Aydın, Siirt Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Elif Akgül Ateş; DBP, HDP il eş başkanları, TUAD-DER, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi ve KESK Siirt Şubeler Platformu bileşenlerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Sosyolog Ası, 2014 yılında hak ihlalleri ile ilgili 37 başvuru aldıklarını açıklarken; 2014'te Siirt ve ilçelerinde 9 kadının ‘intihar’ adı altında yaşamını yitirdiğini bildirdi.
'KAPİTALİST MODERNİTE İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR'
Ası, 'intihar' ettiği iddia edilen ve çocuk yaşta evlendirilen genç kadınların sembolü haline gelen Kader Erten’i hatırlatarak, “İntihar olarak kayıtlara geçen bu olayın aslının intihar olmadığı yaptığımız görüşmelerde ifade edilen bir iddiaydı. Bu olayda yapılan açık yargılamada küçük yaşta evlendirilen Kader’in babası ve kayınbabası hakkında 'küçük yaştaki çocuğa nitelikli cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmaya iştirak etme' suçundan 2 yıl 4 ay ceza verilirken imam nikahlı eşi hakkında ise 'küçük yaştaki çocuğa nitelikli cinsel istismar ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan 10 yıl ceza hükmü verildi" dedi.
İntihar vakalarında kapitalist modernitenin bireyleri yalnızlaştırdığı ve intihara sürüklediğini gözlemlediklerini de belirten Ası, intihara sürüklenen kişilerin intihara teşebbüs, içine kapanıklık, duygu bozukluğu aşırı saldırganlık ve ilgi beklentileri gibi sinyaller verdiğini ifade etti. Ası, "Aile-mahalle baskısı, istek ve beklentilerinin yaşadığı mevcut koşullar ile uyuşmamasından kaynaklanan tatminsizlik, ötekileşmiş yada ötekileştirilmiş-aidiyet duygusunun karmaşıklığı, sosyal izolasyon, psikolojik hastalıklar, kişinin kendini çaresiz hissetmesi, kimlik-alt kimlik karmaşıklığı, aile-çevre-eş-sevgili dikkatini çekme ve yaşadığı sorunu bu şekilde dışa vurma istenci, kitle-iletişim araçlarının bireyler üzerinde yarattığı sanal hayat gerçekliği intihara sürüklemektedir” diye konuştu.
'ERDOĞAN ERKEK ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR'
Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “kadın-erkek eşitliği fıtrata ters”, “yıllarca bu ülkede doğum kontrolü ihaneti yaptılar” şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Ası, bu söylemlerin erkek şiddetini artırdığını kaydetti.
Ası, DAİŞ vahşetine karşı Kobanê ve Şengal’de direnen ve kazanımlar elde eden kadınlardan güç aldıklarını da söylerken, aile kurumu hakkında ise 'ev içi şiddetin birincil kaynağı' dedi.
SİİRT'TE KADIN İNTİHARLARINDA ARTIŞ
Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 2014 yılında erkek şiddeti sonucu 294 kadının katledildiğini aktaran Ası, Siirt’te de son 4 aydır 3 kadının intihar ettiğinin açıklandığına değinerek, "Görüşmelerimizin hepsinde intiharların olduğu saatlerde evin içinde kimse ya olmuyor ya da evin içinde olup silah sesi duyulmuyor" diye ekledi. Ası, intiharlarda ağırlıklı olarak av tüfeğinin kullanıldığını da kaydetti.
Basın toplantısında, Siirt’teki şüpheli kadın ölümlerine ilişkin bilgiler de şöyle paylaşıldı:
"2013
1. 19 yaşında Siirt Sağlık lojmanlarından atlayan kadın intiharı
2. 13 yaşında Barış mahallesindeki boğazı kesilen kız çocuğu intiharı
3. 15 yaşında Eruh yolunda göçebelik yapan kız çocuğu intiharı
4. 17 yaşında Barış mahallesindeki fare zehiri içerek intihar eden maktül
5. 20 yaşında Siirt Çal mahallesindeki kadın intiharı
6. 29 yaşında Siirt Algül mahallesindeki kadın intiharı
2014
1. 16 yaşında Pervari Yapraktepe de kadın intiharı
2. 49 yaşında Kooperatif mahallesinde kadın intiharı
3. 22 yaşında Rasıl Hacer(Delikli taş) den atladığı iddia edilen kadın intiharı
4. 19 yaşında Baykan ilçesinin Atabağı beldesinde ölü olarak bulunduğu iddia edilen kadın maktül
5. 17 yaşında Barış mahallesinde olan kadın intiharı
6. 19 yaşında Pervari Üzin köyünde olan kadın intiharı
7. Polis evinde olan öğretmen intiharı
8. 17 yaşındaki Kurtalan(Toytepe) köyünde kadın intiharı
9. 14 yaşında Pervari ilçesine bağlı Sarıdam köyünde ahırda ölü bulunan maktül
Yine ayrı olarak;
1. Siirt’in Eruh ilçesinde odun toplayan 70 yaşındaki kadın devrilen kayanın altında kalarak öldü.
2. Siirt’in Kurtalan ilçesi Hishis köyünün Aksu mezrasında 90 yaşındaki kadın damdan düşerek öldü."