5 parlamentodan Türkiye'ye karşı ortak bildiri

Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, AP ve ABD'nin dışişleri komiteleri, Türk devletinin, saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı.

Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Avrupa Parlamentosu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin dışişleri komitelerinin başkanları, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgalci saldırısını kınayarak saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot L. Engel, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı David McAllister, Alman Federal Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Norbert Rottgen, Fransa Ulusal Meclis Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Marielle de Sarnez ve Avam Kamarası Dışişleri Komisyonu Başkanı Başkanı Tom Tugendhat tarafından imzalanan bildiride, Türkiye sert bir dille kınandı.

'ASKERİ SALDIRGANLIK VE HUKUKA AYKIRI'

Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Avrupa Parlamentosu ve Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komisyonları başkanları olarak Suriye’deki Türk askeri saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bunu askeri bir saldırganlık olarak görüyor ve uluslararası hukuka aykırı kabul ediyoruz. Türk saldırısı, yerlerini terk etmek zorunda bırakılan yerel halkın acı çekmesine ve Suriye ve komşu bölgesinde daha fazla istikrarsızlığa neden oluyor.

'KARGAŞAYA VE DAİŞ'E YARIYOR'

Suriye Kürtlerinin yüzüstü bırakılmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Küresel Koalisyondaki ortağımız Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’e karşı başarılı ancak henüz bitmemiş bir mücadeleye büyük katkı sağladı. Bunu yaparken ağır kayıplar verdi. Amerika Birleşik Devletleri Devlet Başkanı'nın, Orta Doğu’daki Amerikan dış politikasının değişiminde bir dönüm noktası olan Suriye’den Amerikan birliklerini geri çekme kararını esefle karşılıyoruz. Türk saldırısının neden olduğu kargaşa, İslami terörün yeniden canlanmasına katkıda bulunabilir ve dünyanın bu bölgesinde istikrar ve barış getirmek için yıllardır süren çaba ve yatırımlara zarar verebilir. Bu nedenle, ABD'nin Suriye'de üzerine düşen sorumluluğunu tekrar üstlenmesini umuyoruz.

'KARARLI OLMALIYIZ'

Benzer şekilde, Avrupa Birliği ve üye devletlerini de sorumluluk almaya ve anlaşmazlıkların çözümünde yer almaya çağırıyoruz. Tek yol var: Kararlı ve net bir duruş sergilemek. Bu korkunç savaşın, ülkelerimizin halkları üzerinde etkisi çok büyük. Bu nedenle, biz parlamentolarımızın üyeleri olarak ortak konumumuzu açıkça belirtmek zorunda hissediyoruz."