55 milyon yaşındaki fosil tarihi yeniden yazıyor
55 milyon yaşındaki fosil tarihi yeniden yazıyor
55 milyon yaşındaki fosil tarihi yeniden yazıyor
Çin’de bulunan 55 milyon yaşındaki ilk primatlara ait bir fosilin yaşı yapılan testler sonucunda doğrulandı. Bilim insanları bulgunun ardından insanlık tarihinin yeniden yazılacağını ifade ediyor.
Çin’in Hubei bölgesinde eski bir göl tabanında uzun kuyruklu, maymunsu bir hayvanın fosilleşmiş iskeletinin yaşı bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Dinozorların yok olmasından 10 milyon yıl kadar sonra yani 55 milyon yıl önce yaşamış olan hayvan dünyanın şu ana kadar bilinen en eski primatı konumunda.
İnsansı maymunların en eski atası olarak kabul edilen ve Archicebus achilles olarak adlandırılan primatın geceleri daha aktif olduğu ve böcekler ve küçük hayvanlarla beslendiği düşünülüyor.
Nature dergisinde yayınlanan makalesinde konuyu ele alan antropolog Christopher Beard, insanın ataları ve gelişimi konusundaki bilimsel verilerin güncellenmesi gerektiğini ifade ederek ilk primatların ortaya çıkışındaki vücut yapıları ve yaşam şekilleri hakkında paha biçilmez bilgiler edindiklerini söyledi.
Her ne kadar bu ilk uzun kuyruklu primatın insanın direkt atası olmadığı düşünülse de primatların evrimlerinde nasıl bir gelişim yaşadığı konusunda önemli ipuçları vermiş durumda.