Kürdistan’da bulunan 15 baro, PKK’nin Önder Apo’nun 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” sonrası 5-7 Mayıs tarihlerinde kongresini gerçekleştirerek, aldığı fesih ve silah bırakma kararına ilişkin ortak açıklama yaptı.
“Pozitif barışı inşa etmeliyiz” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin ve özellikle içinde yer aldığımız bölgenin onlarca yıldır maruz kaldığı silahlı çatışma süreci; büyük acılar, derin toplumsal travmalar ve ağır insan hakları İhlallerinin yaşanmasına neden olmuştur. Yaşam hakkı ile beden bütünlüğü hakkının ihlal edildiği, özgürlüklerin askıya alındığı, milyonlarca insanın yerinden edildiği, kuşaklar boyunca süren güvensizlik ve kutuplaşma ortamında toplum olarak kaybetmekten başkaca bir netice oluşmamıştır.
SADECE SİLAHLARIN BIRAKILMASI YETERLİ DEĞİL
Bu bağlamda, PKK'nin silahlı faaliyetlerini sona erdirme ve örgütsel varlığına son verme iradesi, bizler açısından tarihsel bir miladı ve yeni bir toplumsal döneme geçişin kapısını aralayabilecek nitelikte bir gelişmeyi ifade etmektedir. Bölge baroları olarak; silahların susmasını ve şiddetin tüm biçimleriyle sona ermesini toplumsal barış ve demokratik yaşam adına olumlu bir gelişme olarak görüyor, barışın sadece çatışmasızlık anlamına gelmediğini aynı zamanda sorunların rasyonel şekilde çözümlendiği ve korunduğu bir düzenin inşası için gerekli olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Barışın kalıcı ve onarıcı olabilmesi için sadece silahların bırakılmasının yetmeyeceğinin bilincindeyiz.”
YAPILMASI GEREKENLER SIRALANDI
Barolar yaptığı açıklamanın devamında, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“* Demokratik bir toplum düzenin oluşması açısından temel hakların korunması ve saygı gösterilmesi,
* Düşünceyi açıklama, ifade etme ve örgütlenme özgürlüğünün herhangi bir baskı veya ceza tehdidine maruz bırakılmaması,
* Eşit yurttaşlığı ihlal eden uygulamaların sona erdirilmesi ve eşit yurttaşlığı pekiştirecek yasal ve Anayasal düzenlemelerin yapılması,
* Onarıcı adaletin devreye konularak geçmişte yaşanan ağır hak ihlalleriyle yüzleşilmesi ve adaletin tesisi için etkili mekanizmaların işletilmesi,
* Siyaset yapma hakkı ve ifade hürriyetine konu eylemlerin suç ve ceza tehditlerinden arındırılması, kayyum uygulamalarının sona erdirilerek halk iradesine saygı gösterilmesi,
* Ağır hasta mahpuslar için insan onuru ve sağlık hakkı gözetilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, silahlara veda eden örgüt üyelerinin hukuki durumlarına ilişkin düzenlemelerin yapılması, gerekmektedir.”
‘POZİTİF BARIŞ’
“Barışa susamış milyonların duyduğu özlemi kalıcı bir mutluluğa dönüştürmek için negatif barışın pozitif barışa dönüştürülmesi yaşamsal bir ihtiyaçtır” denilen açıklamada, “Pozitif barışı ve demokratikleşmeyi gerçekleştiren bir Türkiye'nin toplumsal gelişim ve refah konusunda varacağı menzil, şimdiden hepimiz açısından oldukça heyecan verici durmaktadır. Bu topraklarda birlikte ve onurlu bir yaşamı savunan barolar olarak; demokratik çözümün, evrensel insan haklarının ve toplumsal barışın tarafı olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verildi.
İMZACI BAROLAR
Metinde imzası olan barolar şöyle: “Semsûr, Agirî, Êlih, Çewlîg, Bêdlîs, Dêrsim, Amed, Colemêrg, Qers, Mûş, Sêrt, Îdır, Riha, Şirnex, Wan.”