6 öðrenci daha tutuklandı, 14 günde 104 gözaltı

6 öðrenci daha tutuklandı, 14 günde 104 gözaltı

Öðrencilere yönelik baskı kampanyasını Türkiye tarihinde görülmemiş düzeye çıkaran AKP rejimi, Adana’da 6 öðrenciyi daha gözaltına aldı. Mayıs ayı başından bu yana en az 104 öðrenci gözaltına alındı.

11 Mayıs günü Adana'da yapılan ev baskınlarından aralarında Azadiya Welat Gazetesi daðıtımcısı Hediye Özbay’ın da olduðu 13 öðrenci gözaltına alınmıştı. Özbay ve diðer Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öðrencileri Didem Bilgiç, Aliye Eruz, Renziye Duran, Murat Apakhan, Safiye Algür, Yusuf Utma, Selma Polat, Serdar Dündar, Seyithan Dede, Rıdvan Ýmre, Cihat Ayık, Tayar Korkmaz ve Meryen Güneyli, bugün adliyeye sevk edildi. Didem Bilgiç ve Safiye Algür, emniyetteki işlemlerinden sonra serbest bırakıldı.

Savcılıkta ifadeleri alınan Özbay ve Dündar serbest bırakılırken, Eruz, Duran, Apakhan, Utma, Polat, Dede, Ýmre, Ayık, Korkmaz ve Güneyli tutuklanma talebiyle mahkemeye gönderildi. Eruz, Korkmaz, Ayık ve Güneyli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Duran, Apakhan, Utma, Polat, Dede ve Ýmre, "Örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı.

14 GÜNDE 104 ÖÐRENCÝ GÖZALTINA ALINDI

11 Mayıs günü de Bingöl'de yapılan ev baskınlarında 3'ü öðrenci 6 kişinin gözaltına alınmıştı. ANF’nin oluşturduðu bilançoya göre 1-14 Mayıs tarihleri arasında en az 104 öðrenci gözaltına alındı. Ýstanbul 14. Aðır Ceza Mahkemesi, 11 mayıs günü Kürt öðrenci Cihan Kırmızıgül hakkında 33 yıl, 9 ay hapis cezası verdi. Bu ceza daha sonra 11 yıl 3 aya indirildi.

Nisan ayının tümünde bu sayı 116 olarak kayda geçmişti. Örðencilerden onlarcası tutuklanırken, Nisan ayında 29 ayrı öðrenciye toplam 346 yıl hapis cezası verildi. Mart ayında da 100’e yakın öðrenci gözaltına alınmıştı.

Erdoðan’ın Türkiye’si öðrenciler açısından dünyanın tartışmasız en büyük cezaevi durumuna geldi. Bugün insan hakları örgütlerine göre 600’ü aşkın öðrenci tutuklu ve bu sayı her hafta artıyor.

ANF NEWS AGENCY