Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Çocuklarda hareketsiz yaşam tarzı ve obezite riski artıyor

WHO tarafından dünya genelinde yapılan bir çalışmaya göre, çocuklar arasındaki obezite riski büyürken, özellikle kız çocuklarının giderek daha az hareketli bir yaşam sürdükleri gerçeği ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 146 ülkeyi kapsayan obezite araştırmasında, 11-17 yaşları arasındaki 1,6 milyon çocuğun verileri incelendi. Veriler 2001 ila 2016 yılları arasını kapsıyor.

Sağlıklı bir yaşam ve hastalıkların önlenebilmesi için günlük en az bir saat fiziki aktivite öneren WHO’nun araştırmasına göre, araştırmaya konu edilen 15 yıllık süreçte çocuklar arasında fiziki aktivite yapmama oranı artış gösterdi. Buna göre, ergenlik çağındaki çocukların sadece yüzde 19’u günlük en az 1 saatlik fiziki aktivite yapıyor.

Genel toplamda, 11-17 yaş arası çocukların yüzde 81’i WHO’nun önerdiğinin altında bir hareketliliğe sahip. Bu oran 2001’de yüzde 82,5 iken, kısmen olumlu yönde bir düşüş gözlendiği belirtiliyor.

KIZ ÇOCUKLARINDA ARTIŞ

Ancak araştırmaya konu tarihlerde yaşanan bu düşüş, sadece erkek çocuklarında görülüyor. Buna göre, kız çocuklarında hareketsiz yaşam tarzı sürdürenlerin oranı yüzde 85’i buluyor. Erkek çocuklarda ise bu oran yüzde 78’lerde.

ELEKTRONİK GELİŞME YAŞAM TARZLARINI DEĞİŞTİRDİ

Aynı zamanda The Lancet Child & Adolescent Health adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, obeziteye yol açan aşırı hareketsiz yaşam tarzı ‘elektronik devriminin’ sonucu. Çocukların giderek daha fazla bilgisayar karşısında zaman geçirmesinin bu yaşam tarzına etkisi olduğu savunuluyor.

Ayrıca yoksul ülkelerde çocukların daha fazla fiziki aktivite yaptığı ve daha az riskli bir yaşam sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

Araştırmaya göre, son yıllardaki duyarlılık kampanyaları sayesinde çocuklar arasında sportif aktivitelere yönelmede kısmen ilerleme sağlandı.

Ancak kız çocuklarında hareketsiz bir yaşam sürme oranının çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bunun nedeninin ise, sportif aktivitelerin büyük oranda erkek çocuklarının ilgisini çekecek türden olması.

WHO, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip veya günlük bir saatten daha az spor yapan çocukların oranını yüzde 81’den 2030 yılına kadar yüzde 65’lere kadar geriletmeyi amaçlıyor.