İçişleri Bakanı Soylu hakkında suç duyurusu

Amed’de dört sivil toplum örgütü sivil toplum örgütlerini hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında “kin ve düşmanlığa tahrik” ve “görevi kötüye kullanmak”tan suç duyurusunda bulundu.

Soylu’nun 18 Haziran günü TRT Haber isimli AKP yanlısı kanalda katıldığı bir programda Amed’deki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarını hedef almıştı.

İHD Amed Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Amed Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Derneği Amed Temsilciliği ve Diyarbakır Tabip Odası, soylu hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik, Görevi Kötüye Kullanma, Suç Uydurma, İftira, Suçu Bildirmeme, Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs" suçlarını işlemekten Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Soylu, Suruç’ta AKP’lilerin silahlı saldırısı ardından katıldığı atelevizyon programında şu ifadeleri kullanmıştı: "Dün yeni bir tezgah içerisindeydiler... Oradan 20-22 tane Sivil Toplum Kuruluşu, sözde hepsi PKK meyilli STK'ların önemli bir bölümünü kapattık ama Baro, Tabipler Birliği bunlara yönelik sözde İnsan Hakları Derneği gibi dernekler PKK tekelinde olan bazı yerler var, gidecekler güya iki aileye başsağlığı dileyecekler... Bu sivil toplum kuruluşları hepsi melanet üreten kurumlardır. PKK Melanet üreten sivil toplum kuruluşları bunların hepsini piyasaya sürüyor (...) Şunu da ifade edeyim o kadar alçakça değerlendirmeler yapılıyor ki, şimdi dün Diyarbakır'da Diyarbakır Ticaret Sanayi de dâhil olmak üzere Diyarbakır Barosu zaten Diyarbakır Barosu PKK'ya müzahir bir Baro'dur. Çok açık ve net söylüyorum PKK'ya Müzahir bir Barodur. Bütün eylemlerimizde olaylarımızda hukuka dahil olan bütün olaylarımızda PKK sesini çıkarmadığı zaman Diyarbakır Barosu sesini çıkarır”

İHD, TİHV ve Hak İnsitiyatifi Derneği, yaptıkları ortak suç duyurusunda, “Şüphelinin söz konusu konuşmasında hedef gösterdiği tüm sivil toplum kuruluşları yıllardır yürütmüş oldukları demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin korunması mücadelesinde benzer hedef süreçlerinden geçmiş, çok sayıda üye ve yöneticileri katledilmiştir. Dolayısıyla, aynı süreçlerin tekrar edilmemesi için objektif ve etkin bir soruşturma yapılmasını isteme gereği hasıl olmuştur” dedi.