İdlib'te kontrollü çatışma

Türk devletinin garantör olduğu çete grupları İdlib'te çatışıyor. HTŞ, saldırılarını kuzeyde sınır bölgelerine yoğunlaştırdı, Ulusal Kurtuluş Cephesi de güneyden yeni cepheler açtı. Türkiye'nin ise çatışmaları kontrollü bir şekilde yürüttüğü belirtiliyor.

Türk devletinin Astana ve Soçi görüşmelerinde garantörlüklerini üstelendiği İdlib'teki çete grupları arasında yeni yılın ilk gününde başlayan çatışmalar yayılarak devam ediyor.

Cebhed El Nusra öncüğündeki Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) ile Türk devleti destekli “Ulusal Kurtuluş Cephesi" bünyesindeki çete grupları arasında Halep'in batısı ile Efrîn'in güneyinde kalan Daret Iza bölgesinde başlayan çatışmalar İdlib geneline yayılıyor.

HTŞ SINIRLARI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR

HTŞ bünyesindeki çete grupları, Türk devletinin İdlib'te ilk gözlem noktasını kurduğu Daret Iza kasabasını ele geçirdikten sonra "Ulusal Kurtuluş Cephesi"nin Türkiye ile bağlantı noktalarını ele geçirmeye çalışıyor.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi sınırındaki Bükülmez Sınır Karakolu'nun hemen karşısında bulunan Atme Kampı'nı ele geçiren HTŞ, doğuya doğru ilerleyerek, "Ulusal Kurtuluş Cephesi" bünyesindeki grupların Efrîn ile bağlantısını koparmaya çalışıyor.

Yaşanan çatışmaların ardından HTŞ çeteleri, Efrîn’in Cindirês ilçesine bağlı Qîle köyünü de ele geçirdi.

Türk devleti destekli "Ulusal Kurtuluş Cephesi" bünyesindeki 23 grup da HTŞ'ye karşı seferberlik ilan etmiş ve Efrîn, Cerablus ve Bab'tan güç takviyesinde bulunmuştu.

TÜRKİYE DESTEKLİ GRUPLAR GÜNEYDEN CEPHE AÇTI

Bölgedeki birçok noktayı ele geçiren HTŞ, söz konusu grupların Türkiye ile bağlantı yerlerini ele geçirmeye çalışıyor. Bunun üzerine "Ulusal Kurtuluş Cephesi" grupları da İdlib'in güneyinden HTŞ'ye cepheler açtı.

Edinilen bilgilere göre, "Ulusal Kurtuluş Cephesi" İdlib'in gündeyinda başlattığı saldırılarla Kefer Ubeyd bölgesindeki Safuhan, Kewkeb, Kefer Mus, El Fuqaye ve Termala köylerini; Maret Numan kasabasında Xedfa ve Babila köylerini ve Ariha kasabasındaki Misibin köyünü HTŞ'den aldı.

ÇATIŞAN CİHATÇI GRUPLAR

HTŞ'nin bünyesinde El Nusra, Ceyşül Sünne, Cundul Aksa, Liwa El Heq, Ceyşül Ehrar, Hurras El-Din ve Ensar El Din gibi çok sayıda irili ufaklı grup bulunuyor.

"Ulusal Kurtuluş Cephesi" bünyesinde de HTŞ’den ayrılan Ehrar El Şam ile Nureddin Zenki, Feyleq El Şam, Ceyşül İdlib, Ceyşül Nuxbe, Ceyş El Nasır, Hemzet, Cephe Şerqiye gibi çok sayıda grup bulunuyor.

REJİM VE RUSYA DA HAVADAN VURUYOR

Öte yandan Rusya ve rejime ait savaş uçakları da İdlib'in güneyi ve güneybatısında cihatçı grupların noktalarına hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

LAVROV ANLAŞTIK DEMİŞTİ

Türk Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, MİT Müsteşarı ve Erdoğan'ın sözcüsünün 29 Aralık 2018 tarihinde Minbic'ı işgal dosyasıyla Moskova'ya yaptığı ziyaretin ardından İdlib'teki çatışmaların başlaması dikkat çekiyor.

Görüşmede sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Yeni şartlar altında (Suriye'de) sahada bulunan Rus ve Türk askeri temsilcilerin, bu ülkedeki terör tehdidini nihai olarak sonlandırma amacıyla adımlarını nasıl koordine etmeyi sürdüreceklerine ilişkin anlaşmaya vardık" demişti.

KONTROLLÜ ÇATIŞMA

İdlib'te yaşanan çatışmalar karşısında Türk devleti sessizliğini koruyor. Türk devlet yetkililerinin Washington'da yapacağı görüşmelerde ABD'nin tutumunu öğrenene kadar İdlib'teki çatışmaların kontrollü şekilde devam etmesine göz yumduğunu belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Moskova'yı, önümüzdeki hafta da Washington'ı ziyaret edecek olan Türk yetkililerin söz konusu görüşmelerin sonuçlarına göre tutum belirleyeceğini ve İdlib'te HTŞ ile "Ulusal Kurtuluş Cephesi" arasında yeni planlamaya gideceği ifade ediliyor.