İHD İzmir Şubesi: Hasta tutsaklara özgürlük

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “Hasta tutsaklara özgürlük” talebinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “Hasta tutsaklara özgürlük” sloganıyla her hafta Sümerbank önünde düzenledikleri eylemi, bu hafta da koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle online yaptı. İHD Şube yönetici Ahmet Çiçek, özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilerin tedavilerinin yapılması ve sağlığa erişim haklarının kullandırılması için uluslararası sözleşmelerin yüklediği yükümlülüklere  dikkat çekti. Tutsakların sağlığa erişim hakkının altını çizen Çiçek, “Kovid 19 nedeniyle dünyanın olağanüstü günlerden geçtiğini biliyoruz. Özellikle hastalığı bulunan bireyler ve 65 yaş üstü insanlar, bu hastalığa daha çabuk yakalanmaktadırlar. Bunun için birçok önlem alınmamız istenmekte iken, tutuklulara yaklaşım maalesef yeterli değildir. Birçok tutuklu Covid-19 nedeniyle serbest bırakırken, politik tutuklular, gazeteciler, muhalifler neden bırakılmamaktadır? Bu yaklaşım, kendinden olmayana düşman yaklaşımıdır” diye belirtti. 

Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan ağır hasta tusak Sabri Kaya’nin 21 Mayıs'ta hakkında verilen tahliye kararının ardından yaşamını yitirdiğini belirten Çiçek, Kaya’nın hastalığının başından itibaren riskler barındırdığını ve birçok kez tahliye talebinde bulunulduğunu vurguladı. “Maalesef bir hasta tutuklu daha tabutla tahliye edildiği” diyen Çiçek, “Son anda böyle bir tahliye, devletin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Sabri Kaya’nın ailesine, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Çiçek, hasta tutsak Sinan Gül’ün durumu hakkında şunları söyledi: “Sinan Gül, Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi A/5 koğuşunda kalıyor. 27 yıldır tutukludur. Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsüdür. Gördüğü işkenceden dolayı boynunda damar tıkanıklığı oluşmuştur. Zaman zaman parmaklarında his kaybı olmaktadır. Bunların yanı sıra; omurilik kanal darlığı, bel fıtığı, midede gastrit, reflü, migren rahatsızlıkları vardır. İnfaz Yasası’ndaki eşitsiz yaklaşımı düzeltmek hala mümkündür. Özellikle hasta tutuklular bu süreçte tahliye edilmeleri gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi bu eşitsizliği görmeli ve eşitsizliği giderecek bir karar vermelidir. Hasta tutuklulara özgürlük.”