İHD: Ağır hasta tutsak Güler ve Tanboğa serbest bırakılmalı

İHD İskenderun Şubesi, İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan ağır hasta tutsaklar İsmail Tanboğa ve Sıddık Güler'in geç kalınmadan bir an önce tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, ağır hasta tutsak İsmail Tanboğa ve Sıddık Güler'in durumuna dikkati çekti. Dernek binasında yapılan açıklamaya HDP Parti Meclisi üyeleri ve İskenderun İlçe Eşbaşkanları da katıldı.-

2020 YILINDA 49 MAHPUS YAŞAMINI YİTİRDİ

Yaptığı açıklamada Türkiye cezaevlerinde 590’ı ağır hasta olmak üzere toplam bin 564 hasta tutuklunun bulunduğu bilgisini paylaşan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, bunlardan  ikisinin İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan İsmail Tanboğa ve Sıddık Güler olduğunu dile getirdi. 

Tespitlerine göre 2020 yılında 49 tutsağın cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini söyleyen Selçuk, "Cezaevlerinden yeni ölüm haberleri almak istemiyoruz. Cezaevlerindeki şartların insan hakları sözleşmelerine uygun olarak düzenlenmesini ve hasta mahpusların tahliye edilerek tedavilerinin dışarıda yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz" şeklinde belirti. 

GÜÇLÜKLE KONUŞABİLİYOR

Durumuna değindiği isimlerden Sıddık Güler'in 1940 doğumlu olup, kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması ve son zamanlarda artan diz ağrıları ile morluklar gibi rahatsızlıklarının var olduğuna dikkat çeken Selçuk, ailesiyle yaptığı son telefon görüşmesinde Güler'in güçlükle konuşabildiğini aktardı. 

Selçuk, mide kanseri olan İsmail Tamboğa’nın ise diyet yiyecekler temin edilmediği için midesinin yiyecek kabul etmediğini ve 35 kiloya kadar düştüğünü ifade etti.

Güler ve Tamboğa ile ilgili daha önce Adalet Bakanlığı TBMM İnsan hakları Komisyonu ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunduklarını söyleyen Selçuk, durumlarının ağırlaşması nedeniyle her iki mahpusun tedavisinin dışarıda yapılabilmesi için tahliye edilmeleri konusunda bir kez daha çağrıda bulunduklarını kaydetti.