İHD: Demirtaş sağlık açısından hayati risk altında

İHD, rehin tutulan Selahattin Demirtaş'ın sağlığının hayati risk altında olduğu uyarısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD avukatları Zeynep Ceren Boztoprak, İnce Sağır, Edirne F Tipi Cezaevi’nde üç yıla aşkındır rehin tutulan ve 26 Kasım’da kalp spazmı geçiren HDP'nin rehin tutulan, önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı 15-20 Aralık 2019 tarihleri arasında ziyaret etmişti. Bu ziyarete ilişkin açıklama yapan İHD Merkez ve İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Demirtaş’ın sağlık durumuna dair bilgi verdi.
Boztoprak, hapishane hekimi tarafından hastaneye sevk kararı alınmasına rağmen, Demirtaş'ın 4 gün boyunca sevkinin yapılmadığına dikkat çekti.

SAĞLIK SORUNLARI

Devam eden 10 gün içerisinde Demirtaş’ a 3 defa muayene ve tetkik yapıldığını aktaran Boztoprak, sonuçları şöyle paylaştı: “Yemek borusunda iltihap tespit edildi, spazmın bu iltihap nedeniyle olabileceği bildirilmiş. Karın bölgesinde yapılan MR tetkikinde damar duvarlarında yağ dokularının oluştuğu, damar duvarına yapışık yağ dokularının karın bölgesinden başka, vücudun diğer bölgelerinde de olması halinde hayati risk taşıdığı belirtilmiştir. Yapışık yağ dokularının koparak kanla birlikte damarlarda dolaşabileceği, bu durumda vücudun herhangi bir bölgesinde damar tıkanıklığına neden olacağı, ayrıca kanında lipit yağ oranının 700 olarak tespit edildiği, bu değerin ideal değerin çok üzerinde olduğu, bunun da hayati risk teşkil ettiği şeklinde teşhislerde bulunulmuştur.”

457 AĞIR HASTA TUTSAK VAR

Boztoprak, İHD raporlarına göre 2019 yılı itibarıyla 457'si ağır, 1334 hasta mahpus bulunduğuna dikkat çekti.
Boztoprak, sağlık açısından hayati risk altında olan Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizdi.