İHD: Engelli tutsaklar üzerindeki işkence son bulsun

İHD Amed Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde cezaevlerinde bulunan engelli tutsakları hatırlatarak, engelli tutsaklar üzerindeki işkencenin son bulmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ülkede yaşayan engelli vatandaşların ekonomik bunalım yaşadığı bir ortamda salgın süreciyle beraber eğitim, çalışma, sağlık ve ulaşım gibi birçok haklarının kısıtlandığı hatırlatılırken, hapishanelerdeki engelli tutsakların da durumuna dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Zaten var olan kötü hapishane koşulları, engelli mahpuslar nezdinde sürekli bir işkenceye dönüşmektedir. İnsanlık onurunu rencide eden bu koşulların kuvvetli bir kamu idaresi ile hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sosyal devlet ve hukuk devleti olmanın engelli bireyler özelinde gerekleri, başta; engelli bireylerin sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanmaları; iş hayatına katılımları, siyasi organizasyonlar ile kendi sorunlarını görünür hale getirecek ve çözüm üretecek girişimlerde bulunmaları; hareket alanlarını daraltan dış ortam ve ulaşım araçlarının uygun hale getirilmesi konularında acil çözümleri gerektirmektedir. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle kamu gücünü tüm politik saiklerden uzak, engelsiz bir dünyanın inşası için bu sorunların çözümüne davet ediyoruz.”