İHD: Irkçılığa karşı seferber olmalıyız

İHD İstanbul Şubesi, Sakarya’da Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıyı kınayarak, ırkçılığa karşı seferber olunması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Sakarya’da Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, ırkçılığın kurumsallaştığına, mevcut sistemin ırkçılığı körüklediğine dikkat çekildi.

'IRKÇILIK TABANA YAYILDI'

Açıklamada, “Bundan daha da kötüsü, olağan hayatta işinde gücünde olan kişilerden oluşan toplumun geniş bir kesiminde ırkçılık tabana yayılmış durumda ve sistem tarafından destekleniyor. Saldırı sonrasında Kürt mevsimlik işçilere karşı her yıl gerçekleşen saldırılarda olduğu gibi işçiler memleketlerine dönmek zorunda kalıyorlar” denildi.
Valiliğin açıklamasına da tepki gösterilen açıklamada, "Öte yandan Sakarya’nın ayrı bir özelliği var: Son iki yıl içinde iki ırkçı cinayetin de işlendiği yer. Aralık 2018’de Sakarya’da Kadir Sakçı ve oğlu Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğramış, katil baba ve oğula ‘Kürt müsünüz, Suriyeli mi?’ diye sormuş, ‘Evet Kürdüz’ cevabını alınca ‘zaten sizi sevmiyorum’ diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etmişti. Baba Kadir Sakçı hayatını kaybetmiş, oğlu ağır yaralanmıştı" diye kaydedildi.

'SEFERBER OLMALIYIZ'

"Ekim 2019’da ise yine Sakarya’da, Kürtçe konuştuğu için önce 6 kişi tarafından linç edilen, sonra başından vurulan 19 yaşındaki Şirin Tosun 54 günlük yaşam mücadelesini kaybetmişti" vurgusunda bulunulan açıklamada, şu mesajlar da verildi: "Komisyonumuz ve ırkçılığa karşı duran diğer kuruluş ve girişimler, bir yandan elde bulunan tüm olanaklarla sistemi sorgular, kırıntısı kalmış hukuk yollarını zorlarken bir yandan da tabandaki yaygın ırkçılığa karşı yerelde ırkçılık karşıtı en geniş bir cephe oluşturmak için güçlerini seferber etmek zorundadır.”