İHD: Kulp'ta da seçme-seçilme hakkı gasp edildi 

İHD, Kulp'ta HDP'nin dayanaksız şekilde hedef gösterildiğini ve ardından seçme-seçilme hakkının gasp edildiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Amed'in Kulp ilçesi belediyesinin gasp edilmesine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İlçedeki patlamanın ardından başlatılan soruşturma ile ilgili gizlilik kararı verilmesine karşın, kimi basın yayın organları 'HDP yaptı' manşeti ile HDP’li yöneticileri ve Kulp Belediye yetkililerini hedef göstermiştir. Kısa süre sonra da Kulp Belediyesi eşbaşkanları Fatma Ay ile Mehmet Fatih Taş, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Abidin Karaman ile Mehmet Metin Ay gözaltına alınarak somut herhangi bir delil gösterilmeden tutuklanmıştır. Ardından da 17.09.2019 tarihinde de Kulp Belediyesi’ne kayyum atanmıştır" denildi.

'GELİŞMELER AKILLARA ÇOK SAYIDA SORU GETİRDİ...'

"Tutuklanan eşbaşkanlar, patlamaya ilişkin gözaltına alınıp tutuklanmalarına rağmen, sorgularında kendilerine patlamaya dair doğrudan bir suçlama yöneltilmediğini belirtmişlerdir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi:

"Kulp’ta yaşanan bu gelişmeler, akıllara çok sayıda soruyu beraberinde getirmiştir. İlçe sakinleri, olay günü dâhil olmak üzere hemen her gün askerlerce mayın taraması yapılmasına rağmen böyle bir patlamanın nasıl meydana geldiğini merak etmektedir. Kulp Belediyesi eşbaşkanları hangi delillere göre gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır? Soruşturmanın gizli yürütülmesinin nedeni nedir? Eşbaşkanlar söz konusu patlamaya dair şüpheli sıfatı ile gözaltına alınmalarına rağmen kendilerine patlama hususu ile ilgili neden suçlama yöneltilmemiştir? Olaya dair tüm kamuoyunu ikna edici adil bir soruşturmaya ilişkin Savcılık makamınca bir açıklama yapılacak mı?  Kişileri hukuki dayanak olmadığı halde hedef gösteren basın yayın organları hakkında yasal bir işlem yapıldı mı?"

'SEÇME-SEÇİLME HAKKI GASP EDİLMİŞTİR'

İHD, yasal dayanağı olmayan, seçme ve seçilme hakkını gasp eden kayyum uygulamalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bir an önce bu hukuk dışı uygulamalara son verilmeli, belediye eşbaşkanları ve yöneticileri görevlerine iade edilmelidir. Yargı makamlarınca yürütülen soruşturma işlemlerinin her türlü şüpheden uzak, adil, etkin ve etkili yürütülmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz" dedi.