İHD, Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret etti

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) bir heyet, Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi'nde rehin tutulan DTK Eşbaşkanı ve vekilliği düşürülen HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'i ziyaret etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray Saman, Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve Amed Şube Yöneticisi Yusuf Erdoğan, Leyla Güven’i rehin tutulduğu cezaevinde ziyaret etti.

Ziyarete ilişkin yazılı bir açıklama yapan İHD, bu ziyaretin 5 Mart günü gerçekleştiğini belirtti.

İHD, şu açıklamada bulundu:

"Heyetimizce, sağlıklı ve moralli olduğu gözlenen Sayın Güven ile gerçekleşen görüşmede, tutukluluk koşullarına ilişkin hukuki süreç ve bu bağlamda güncel siyasi gelişmeler değerlendirme konusu olmuştur. Bizler İHD olarak, her zaman demokratik siyasetin güçlendirilmesini istiyor ve bu sürecin oluşumuna mutlak suretle ihtiyaç duyulan barışçıl politikaları destekliyoruz. Sistematik şekilde yürütülen otoriter politikaların sonucu olarak, seçilmiş politikacılar başta olmak üzere siyasetçiler, hak savunucuları, gazeteciler dahil toplumun farklı kesimlerinden yurttaşlar düşünce ve ifade özgürlüğünün, siyasi faaliyette bulunma hakkının, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, adil yargılama hakkının ağır şekilde ihlali ile şu an hapishanelerde tutulmakta ve ağır hapis cezalarına çarptırılmaktadır. Demokratik siyasetin güçlendirilmesinin ve toplumsal barışın sağlanmasının zorunluluğu bulunmakta iken; siyasi faaliyetlerin, yargı kurumunun iştiraki ile suç konusu edinmesi yasaların ve uluslararası hukukun ihlalidir." 

İHD, adil yargılama hakkı ihlal edilenlerin serbest bırakılmasını istedi: "Netice itibariyle güvenlikçi politikalarla desteklenen yargı baskısının sonlandırılmasını, adil yargılama hakkı ihlal edilerek hapiste tutulanların serbest bırakılmasını istiyoruz" denildi.