İHD: Marmara'daki cezaevlerinde yüzlerce ihlal var

İHD, Marmara bölgesindeki cezaevlerinde son 3 ayda en az 663 hak ihlali yaşandığını duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan, 'Marmara Bölgesi Cezaevlerinde Yaşanan Hak İhlalleri' başlıklı raporunu Taksim’de bulunan şube binasında açıkladı.
Toplantıda konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, cezaevlerinde binlerce mağdur olduğuna dikkat çekti.

TESPİT EDİLEBİLEN İHLAL SAYISI

Raporu okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran da Temmuz'da 43, Ağustos'ta 111, Eylül'de 35 olmak üzere toplam 189 başvurunun yapıldığını söyledi. Onaran, "Tespit ettiğimiz ihlal sayısı toplam 663'tür” dedi.
Raporda, işkence, darp, kötü muamele, iletişim yasakları, sağlık ve tedavi hakkının ihlali, sürgün, disiplin cezaları, infazların yakılması gibi çok sayıda başlıkta ihlallerin yaşandığı açıklandı. Raporda, tutsakların uğradığı ihlaller ayrıntılı bilgilerle anlatıldı.

'İHLALLER DIŞARIDAKİLERİN SESİYLE SON BULUR'

Raporun sonunda ise şu ifadeler yer aldı:
"Son süreçte mahpuslara yönelik baskı, işkence vahim boyutlara ulaşmıştır ve acil olarak bu sorunların çözümü gerekmektedir. Yapılan girişimlere resmi kurumların tepkisi, sorunları çözmekte yeterince istekli olmadıklarını göstermektedir. Biliyoruz ki; hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin azalması ya da son bulması, mahpusların mücadelesinden çok dışarıda yükselteceğimiz sesle, bu sesin sorunları çözme yetkisi elinde bulunan iktidar sahipleri üzerinde yaratacağı etkiye bağlı olarak mümkün olabilir. Hazırladığımız rapor, aynı zamanda, hapishanelerde yaşanan devasa sorunlara ilişkin duyarlılık ve mahpuslarla dayanışma çağrımızdır. Hapishane Komisyonu olarak içeridekilerin sesi olabilmeyi, yaşanan sorunlara duyarlılık yaratabilmeyi, sorunları görünür kılabilmeyi umuyoruz.”