İHD: Mülteciler Türkiye'de pazarlık aracı

İHD, Mülteciler Günü dolayısıyla açıklama yaparak, AKP-MHP iktidarının mültecileri Avrupa'ya karşı pazarlık aracı olarak kullandığına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), mülteciler konusunda Türkiye ve diğer bütün devletleri temel insan hakları sözleşmelerinden ve uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirerek kalıcı çözümler üretmeye davet etti.
İnsan Hakları Derneği (İHD), 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Suriye’den gelen insanlar mülteci statüsüne göre belirsiz ve güvencesiz olan Geçici Koruma; diğer Avrupa-dışı ülkelerden gelenler ise, Uluslararası Koruma kapsamında ama yine 'geçici' ve 'belirsiz' olan bir koruma sistemine tabidirler. Bu tanımlamalar mülteciler dışındaki insanları her an ülkelerine 'geri gönderme' tehdidiyle karşı karşıya bırakmakta, başta barınma, çalışma ve eğitim hakkı olmak üzere hak kayıplarını beraberinde getirmektedir" denildi.

'BÜYÜK SUÇ'

Açıklamada, Avrupa’yı pazarlığa ikna etmek için mültecilerin 2015 yılında olduğu gibi, 28 Şubat 2020’de AKP-MHP iktidarının yönlendirmesi ile sınır kapılarına gönderildiği belirtildi. İHD, "Yaşanan ölümler de dikkate alındığında büyük bir suçtur" dedi.