İHD, Roboski için adalet istedi

Ankara ve İstanbul'da İHD öncülüğünde Roboski Katliamı için adalet çagrıları yapıldı.

Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı'nin 92’nci ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

İHD yöneticisi Melike Giray, "Katliamın üzerinden 2 bin 798 gün geçti. Ancak hala adalet sağlanabilmiş değil.  Ailelerin ve duyarlı kesimlerin, hak savunucularının adalet talebi karşılanıp, failleri yargılanmadığı gibi devam eden süreçlerde de birçok katliam yaşandı” dedi.

Toplumun vicdanında derin yara açan bu katliamların son bulması için gösterilen çabalara olumlu karşılık verilmediğinin altını çizen Giray,  “Ağustos ayı başında Hakkari, Şemdinli sınırında hayvanlarını otlatan 14 yaşındaki Vedat Ekinci isimli lise öğrencisi bir çocuk, açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Vedat Ekinci için Meclis’e soru önergesi verilmiş ancak henüz sonuç alınmamıştır. Bu olay da tıpkı diğer vakalar gibi cezasız bırakılacaktır. Bugüne kadar hiçbir vakada adalet sağlanamadığı için aynı cezasızlık ilkesinin devam ettirileceğini biliyoruz. Er ya da geç olayın sorumluları ortaya çıkarılacaktır ” diye konuştu.

Giray, açıklamanın devamında şunları söyledi: “Roboski'ye ve daha birçok katliam için adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Her zaman ve daima adalet için barışçıl mücadelemizi sürdüreceğiz. Gelin sesimizi birlikte yükseltelim. ”

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, “Roboski’ye ve tüm katliamlara adalet istiyoruz. Unutmadık, unutturmayacağız” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

Katliama ilişkin yargı sürecine dikkat çekilerek adalet için mücadele eden aileler hakkında soruşturma açıldığının belirtildiği açıklamada, “Yakınlarının cenaze törenine katılan aileler hakkında bile soruşturmalar açıldı, Roboski’li aileler sudan gerekçelerle gözaltına alındı ve tutuklandı. Olayın üstünün örtülmesi ve faillerin cezasız bırakılması ‘yeni Roboski'ler olacak’ kaygılarını güçlendirdi ve bu kaygı hiç kapanmamış yaraya yenisinin eklenmesiyle doğrulandı” ifadelerine yer verildi.
 
“Gerçeklerin gizlenmesine, faillerin korunmasına izin vermeyeceğiz! Roboski adalet bekliyor” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Adalet; faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar, cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanmalarını, gereğince cezalandırılmalarını ve katliamın sebep olduğu maddi manevi zararların giderilmesini  gerektirir. Roboski’ye adalet! Tüm katliam ve insanlığa karşı suçlara adalet! Unutmadık,  Unutturmayacağız!”