İHD şubeleri: Hasta tutsakların yaşamı tehlikede

İzmir ve İstanbul'da hasta tutsaklar için eylemlere devam edildi. İHD şubeleri, Fatma Güler ve Necmettin Ormanlı’nın durumlarına dikkat çekerek, "Yaşamları tehlike altında" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için online açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde ağır hasta tutsak Fatma Güler’in (75) durumu aktarıldı.
Açıklamayı yapan Hapishane Komisyon Üyesi Ahmet Çiçek, Güler’in Dersim’in Hozat ilçesinde 2012’de tutuklanarak, 5 yıl hapis cezası aldığını hatırlattı. Çiçek, Güler’in, tutuklanmadan önce mide kanseri hastalığından dolayı iki defa ameliyat olduğunu belirterek, “Ayrıca astım, yüksek tansiyon ve karaciğerlerinde rahatsızlıkları bulunmaktadır. Hapishaneye girdikten sonra gerek hapishanenin yarattığı kötü ortam gerek yeterli beslenememe gerekse de hastaneye gidememe nedeniyle var olan hastalıkları artmış ve yeni hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmuştur” dedi.

Çiçek, Güler’in durumunun ağırlaştığını dile getirerek, “Avukatının yaptığı görüşmede kulaklarında ağrılar başladığını, ağrı nedeniyle uyuyamadığını, yüksek tansiyon hastası olması nedeniyle sık sık tansiyonunun yükseldiğini, göğsünde şişliklerin olduğunu, bu şişliklerin koltuk altlarına yayıldığını ve ayrıca karaciğerinden rahatsızlıkları arttığını ve karnında şişliklerin olduğunu belirtmiştir. Karaciğerinde oluşan kist, sürekli şişme yapmaktadır. Patlama ihtimali yüksektir. Patlaması halinde zehirleme yapacaktır. Avukatı, Güler’in guatr ameliyatı olduğunu ve görme bozukluğu bulunduğunu da bildirmiştir” diye konuştu.
Güler için Cumhuriyet Başsavcılığı’na avukatı aracılığıyla yapılan “yaşlılık ve hastalık nedeniyle cezasının ertelenmesi“ talebinin reddedildiğini hatırlatan Çiçek, tahliye çağrısında bulundu.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "F Oturumu" eyleminin 470. haftasında salgın nedeniyle sanal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Necmettin Ormanlı’nın durumu ele alındı.
Açıklamayı İHD üyesi Yüksel Uygun okudu.
Salgının cezaevlerinde yaşanan tecridi ağırlaştırdığına ve hak gasplarında artışa neden olduğuna vurgu yapan Uygun, tutsakların yaşam haklarının tehdit altında olduğunu söyledi.
Bir yıl 3 aydır tutuklu olan ve 6 yıl 3 ay hapsi bulunan 70 yaşındaki Ormanlı’nın ağır durumunu dile getiren Uygun, Ormanlı'nın ileri derecede yüksek tansiyon, şeker, bronşit ve kalp hastası olduğunu kaydetti. Uygun, Ormanlı’nın kemik erimesine bağlı olarak yürüme güçlüğü çektiğini de sözlerine ekledi.
Uygun, “Mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması bakımından yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz” dedi.