İlhan Berktay son yolculuğuna uğurlandı

1950 Kuşağı’nın devrimci mücadelesinin eski tüfeklerinden Profesör İlhan Berktay, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye Devrimci Hareketi, 68 kuşağının devrimci ve Marksist nitelik kazanmasında yol açan 1950 kuşağının önemli çınarlarından birini daha kaybetti.

20 Ocak 2019 tarihinde hayatını kaybeden eski devrimci tüfeklerinden Yıldız Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği dalında öğretim üyesi olan Profesör İlhan Berktay, Zincirlikuyu Mezarlığı’na son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze törenine İlhan Berktay’ın çocukları HDP PM üyesi Ayşe Berktay, Çevirmen Ali Berktay, damadı Recai Hacımirzaoğlu 1950 kuşağının önemli isimlerinden Hilmi Artan, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Filiz Kerestecioğlu, HDP İstanbul İl Başkanı Cengiz Çiçek, TTB eski Başkanı Gençay Gürsoy, tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci, Yazar Ayşegül Devecioğlu’nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

İLHAN BERKTAY KİMDİR?

1950 devrimci kuşağının önde gelen isimlerinden olan Berktay, İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği’ne (İYTGD) İki dönem dernek başkanlığı yaptı. Berktay, “Nâzım Hikmet’i Kurtarınız” kampanyasının ardından 1951 tevkifatında tutuklandı. Aralıklarla yaklaşık üç yıl cezaevinde kalan Berktay, Betonarme Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı, İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB, TÜMÖD gibi demokratik meslek örgütlerinde çeşitli görevlerde bulundu.

1951 tevkifatı, hapishaneler, 6-7 Eylül olayları, 12 Mart, 12 Eylül askeri darbeleri ve sürgünleri yaşayan İlhan Berktay, çok sevdiği ve anısına, “Aşkta ve Kavgada Solmaz Hanım'la Bir Ömür” isimli kitabı yazdığı eşi Solmaz Görkmen Berktay’ın yanına defnedildi.