İmralı’daki tutsakların ailelerinden İHD, TİHV ve ÖHD’ye ziyaret

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsakların aileleri Meclis’te HDP ile yaptığı görüşmenin ardından İHD, TİHV ve ÖHD’yi ziyaret etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın aileleri, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ile görüştü.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen ile TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı, aileler ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Erol’u karşıladı.

Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan, “4 insan hakları kurumunun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne yaptığı başvuru da bizim için anlamlıdır. İmralı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini halk yakından takip ediyor” dedi.

İmralı Adası’nda büyük bir tecrit uygulandığını kaydeden Öcalan “Biz yakınlarımızla görüşmek istiyoruz, bu ailelerin talebidir” diye belirtti.

İmralı’da yaşananlardan duydukları endişeleri ifade eden Öcalan “Bir muhatapsızlık durumu vardır. Karşımızda maalesef muhatap görememekteyiz. Burada yaşanan siyasi ve politik yönüyle bambaşka bir durumdur ama biz aile olarak yasadan kanundan doğan haklarımızdan faydalanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

BAKKALCI: DERHAL ÇÖZÜLMELİ

TİHV Başkanı Metin Bakkalcı “İmralı’daki uygulamalar özel bir başlıktır. Hiçbir şey açıklayamaz cezaevlerindeki bu genel izolasyonları. İmralı’daki bu izolasyonun gerekçesi olamaz. Cümle çok açık: dış dünya ile ilişki bir haktır bunun engellenmesi ihlaldir. Mandela Kuralları’nda der ki, hiçbir disiplin yaptırımı aile görüşüne engel olamaz. Bu çok açıktır. Bu meselenin çözümü için geç kalınmıştır ve derhal çözülmelidir. Bu ihlallerin son bulması esastır” dedi.

TÜRKDOĞAN: HERKES TECRİDE KARŞI SES VERMELİ

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan “İmralı hapishanesinde uygulanan bu izolasyonu anlamak mümkün değil” tepkisinde bulundu.

Türkdoğan, “Mutlaka ve mutlaka hukuk kanunlarının her yerde geçtiği bir ülke istiyorsak, İmralı’dan da geçmesini istemek gerekir. Biz yaptığımız başvuruları takip ediyoruz edeceğiz, bugünlerde Bakanlar Komitesi özellikle umut hakkı kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapisle ilgili başvurumuza karar verecektir. Bu süreci de etkili bir şekilde izleyeceğiz. Gerçekten aileler tedirginlik içerisinde, bu Türkiye’de yaşayan herkesin sorunudur herkes bu izolasyona ses çıkarmalıdır” şeklinde konuştu.

BÜNYAMİN ŞEKER: HUKUKİ ALT YAPISI YOK

Aileler daha sonra Ankara’daki temaslarına ÖHD Ankara Şubesi’ni ziyaret ederek son verdi. ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Ankara Şube Başkanı Şevin Kaya ve çok sayıda ÖHD’li avukat görüşmeye katıldı.

Aileler adına konuşan Ömer Öcalan, İmralı’daki hukuksuzluğun ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, bir muhatap bulamadıklarını ifade etti.

ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, şöyle konuştu: “Avukatların başvurularına dönüş yapılmayarak mevcut yasağın hukuki altyapısının olmadığı görülüyor. Bir şekilde hukuksuz ve keyfi uygulamaları hayata geçirerek sonradan bunun hukuki altyapısını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Daha önce de bunu ortaya çıkararak kamuoyuyla paylaşmaya çalıştık. Hukuk alanındaki çalışmalarımız devam edecek. İnsan hakları örgütleriyle birlikte AK’ye yaptığımız bir başvuru vardı ve yarın AK sonucunu açıklayacak. Daha önce ÖHD ve diğer insan hakları örgütleriyle birlikte CPT’ye yaptığımız bir başvuru vardı. Ulus devletten bağımsız kurulan bir sivil toplum değil. Biliyoruz ki devlet politikalarından bağımsızı hareket etmiyorlar. Ama bizim ısrarımız ve hukuki mücadelemiz devam edecek. Bu alanda bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması için çabalarımıza devam edeceğiz.”