İnsan hakları aktivistlerinin tutukluluk itirazına ret
İstanbul Büyükada’da gözaltına alınmasının ardından tutuklanan 8 insan hakları aktivistinin tutukluluğuna yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi.
İstanbul Büyükada’da gözaltına alınmasının ardından tutuklanan 8 insan hakları aktivistinin tutukluluğuna yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi.
İstanbul Büyükada'da 5 Temmuz'da gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 8 insan insan hakları akvisitinin tutukluluğuna yapılan itiraz İstanbul 11’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
Deutsche Welle (DW) Türkçe’de yer alan habere göre mahkeme, kararında sunulan kanıtların tutukluluğun sürmesi için yeterli olduğunu savundu. Tutuklu bulunan hak savunucularından Alman vatandaşı Peter Steudtner’in avukatları hem mahkemenin kararını hem de müvekkillerinin tutukluluk koşullarını eleştirdi.
Avukatlar, Steudtner’in tek kişilik hücrede tutulduğu ve Steudtner’le bir avukatının perşembe günü Silivri Cezaevi’nde yaptığı görüşmenin kamera ile kaydedildiğini belirtti. Avukatlar bunun yanı sıra görüşme sırasında ceza infaz memurunun da hazır bulunduğuna dikkat çekerek bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdi.
İnsan hakları savunucuları İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran, “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanmıştı. Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.
Serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklanmış ve tutuklu hak savunucularının sayısı 8’e yükselmişti.