İran'da seçim sonuçları ve katılım oranı halen açıklanmadı

İran’da yapılan seçimlerin üzerinden 12 saat geçti ancak hâlâ katılım oranı ve seçim sonuçları açıklanmadı. PJAK, KODAR başta olmak üzere muhalefetin aldığı boykot kararının etkili olduğu belirtildi.

İran’da dün gerçekleştirilen 11. Dönem Parlamento ve Uzmanlar Meclisi Seçimleri'nin üzerinden 12 saat geçmesine rağmen hâlâ seçim sonuçları ve katılım oranına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Resmi olmayan kaynaklardan alınan bilgilere göre, seçime katılımın çok düşük olduğu, Rojhilatê Kurdistan’ın bazı yerlerinde polis tarafından halkın zorla sandık başına gönderilmek istendiği belirtiliyor.
İran İstihbarat Bakanı Mahmud Ellevi, saat 22:00’da kadar oy verme işleminin sonunda seçim sonuçlarının kabul edilebilir bir düzeye çıkmasını umduğunu açıklamıştı.
Partilerin seçime katılması yasak olduğu için partiler arasında yapılan ititifaklarla seçimlere gidildi.

KATILIM ORANI ÇOK DÜŞÜK

İran İçişleri Bakanı Abdureza Rahmani Fazli, seçimlerin yapıldığı dün yaptığı bir açıklamada, seçim sonuçları ve katılım oranını bugün sabah saatlerinde açıklayacaklarını belirtmişti.
Ancak seçimlerin üzerinden 12 saat gibi bir süre geçmesine ve İçişleri Bakanı'nın dünkü açıklamasına rağmen katılım oranı ve seçim sonuçlarına ilişkin İran resmi kurumlarından şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.
Katılım oranı ve seçim sonuçlarına ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklamanın yapılmaması katılım oranının çok düşük olduğu şeklinde değerlendiriliyor. Konuya ilişkin İsfahan ve İran Merkezi Seçim Komitesi Başkanı’nın konuya ilişkin yaptıkları açıklama bunu doğruluyor. 
Oy verme işleminin tamamlanmasından sonra dün akşam İsfahan Devrim Muhafızları Komutanı, İshafan'da 1 milyon 600 bin seçmenden sadece 320 bin kişinin oy kullandığını, bununda yüzde 20’lik bir katılım oranına tekabül ettiğini söyledi.
İran Merkezi Seçim Komitesi Başkanı Cemal Orf ise dün İSNA haber ajansına yaptığı açıklamada, saat 15:00 itibarıyla İran’daki yaklaşık 58 milyon seçmenden sadece 11 milyon kişinin oy kullandığını açıklamıştı.

BOYKOT ETKİLİ OLDU

PJAK, KODAR, İKDP, HDK, Komala ve diğer muhalefetin boykot çağrısının etkili olduğu gözleniyor. İran rejim güçleri ise halkın oy kullanması için bazı bölgelerde halka baskı yaptı.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Sine, Merivan’da trafik polisleri araçları durdurarak şoförlere sandık başına gitme baskını yaptığı, sandık başına gitmeyenlerin ehliyetlerine el konulacağı tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.