İran'da seçim süreci: Son 4 gün

İran'da 4 gün kalan seçimler için başvuru yapan 6800 kişinin adaylığı reddedildi.

İran’da 21 Şubat’ta yapılacak 11. Dönem Parlamento Seçimleri'nde son dönemece girildi. Dört gün sonra yapılacak seçimlerde aday olmak için İran genelinde ve Rojhilatê Kurdistan’da başvuru yapanların büyük bir çoğunluğunun başvurusu reddedildi. Reformistlerin 290 kişilik parlamento için yaptığı başvurulardan sadece 230 kişinin adaylığının kabul edildiği açıklandı.

6800 ADAYLIĞA RET

İran'da 55 milyon seçmen bulunuyor. Aday olmak için 14 bin kişi başvuruda bulundu. 6800 kişinin başvurusu Anayasayı Koruma Konseyi tarafından reddedildi. İran’daki reformist kanat, adaylık başvurularının reddedilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, kabul edilmeyen 6800 adayın yüzde 90’lık bölümünün kendi adayları olduğunu belirtti. Reformistler ayırca 290 kişilik parlamento seçimleri için yapılan başvurularda kendi adaylarından sadece 230 kişilik adayın başvurusunun kabul edildiği, 60 parlamenter kadar haklarının elinden alındığını duyurdu.

ROJHİLAT, EN FAZLA REDDEDİLEN YERLERDEN

Seçimlerde Rojhilatê Kurdistan’dan 29 parlamenterin seçilmesi kotası var. Rojhilat'tan binden fazla kişi adaylık başvurusunda bulundu. Büyük çoğunluğunun başvurusu reddedildi. Seçimlere 29 parlamenterin seçilmesi için sadece 354 adayın başvurusu kabul edildi.
Rojhilat’ın Sine kentinde 6 sandalye için başvuru yapan 246 adaydan, 14’ünün adaylığı başvuru anında, 140’ının adaylığı da yapılan inceleme sonunda reddedildi. Sine’de parlamento seçimlerine 92 adayın katılmasına onay verildi.
Kırmaşan’da ise 8 sandalye için başvuran 281 kişiden 189’unun adaylığı reddedildi. Seçimlerde 8 sandalye için 92 aday yarışacak.
İlam’da 3 sandalye için başvuran 131 kişiden 94 kişinin adaylığı reddedildi, 3 sandalye için 37 adayın yarışmasına onay verildi.
Rojhilat'ta en fazla parlamenter Urmiye’den seçiliyor. 12 sandalyeye sahip Urmiye’de aday olmak için 531 kişi başvuruda bulundu. 531 kişiden 398’inin adaylığı reddedildi. 12 sandalye için 133 adayın yarışmasına onay verildi. Urmiye’de adaylık başvurusu yapanlar arasında bulunan Kürtlerden hiçbirinin başvurusunun kabul edilmemesi, İran’nın Kürt politikasına yaklaşımını gösteriyor.

İTİRAZ EDİLDİ

İran Gözlem Meclisi'nin 9 bin kişinin aday olma yeterliliğine sahip olmadığını iddia ederek adaylıkları reddetmesine, 7 bin adaydan itiraz geldi.

8 PARTİ KOALİSYON KURDU

İran’da çıkarılan yasalardan sonra parti olarak seçimlere girilmesi yasak; sadece adaylar desteklenebiliyor. Partiler, parti olarak seçime girme yerine bir cephe olarak bir araya gelip seçime girme hakkına sahip.
İran’da 8 parti, 4 gün sonra yapılacak seçimlere cephe olarak katılmak için bir araya geldi.
İran’da 8 reformist parti, Cuma günü düzenlenecek genel seçimlerde 'İran Koalisyonu' adıyla ittifak kurdu. Bu partiler şöyle: İslami İşçi Partisi, İş Partisi, Demokrasi Partisi, Eğitimciler Birliği İslam Partisi, Özgürlük Partisi, Dayanışma Partisi, Birlik Partisi, İş Birliği Partisi.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, başkent Tahran’da basın mensuplarına konuşan İran Koalisyonu Seçim Kampanya Koordinatörü Ferec Kimcani, “Genel seçimleri geniş katılımlı gerçekleştirmek için birkaç reformist parti 'İran Koalisyonu' adıyla bir araya geldi” dedi.
Kimcani, söz konusu oluşumla ilgili resmi girişim sürecinin devam ettiğini belirterek, “Bu koalisyon, dış güçlerin tehdidi altındaki ülkemizde seçimlerin yüksek katılımlı gerçekleşmesi amacıyla meydana getirilmiştir” ifadelerini kullandı.
Koalisyonun 30 kişilik Tahran milletvekilleri adayları arasında, Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mustafa Kevakebiyan, İşçi Partisi Genel Başkanı Ali Rıza Mahbub ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Mecid Ensari gibi isimler bulunuyor.